Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

"New Yorker": Ένοχη η ΕΕ για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Το αμερικανικό περιοδικό "New Yorker", και ο συντάκτης Steve Coll, αφιερώνουν ένα εκτενές άρθρο στο μεταναστευτικό ζήτημα της Ελλάδας και τις συνέπειες της Συνθήκης "Δουβλίνο ΙΙ". Το άρθρο έχει ως τίτλο το: "Η άλλη ελληνική κρίση".

Με το κείμενο του ο Coll, ρίχνει τα "βέλη" του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας τη κύρια υπαίτιο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως με τη Συνθήκη "Δουβλίνο ΙΙ", ασφαλίζονται τα σύνορα των χωρών του Βορρά από τα κύματα των μεταναστών, αφήνοντας τις χώρες του Νότου και κυρίως την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η Ελλάδα "πληρώνει" τα λάθη της Ε.Ε.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο συνωστισμός μεταναστών στην Ελλάδα "οφείλεται σε έναν σχεδιασμό της ΕΕ, που φαίνεται ότι είναι όσο λανθασμένος είναι και ο σχεδιασμός του ευρώ. Έχει τίτλο "Δουβλίνο II" και υπεγράφη εν μέσω της οικονομικής ευφορίας που επικρατούσε το 2003. Ορίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο στην ΕΕ μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους.

Η πολιτική αυτή επέτρεψε σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες, που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για τους οικονομικούς μετανάστες, να φορτώσουν στην Ελλάδα το καθήκον να αστυνομεύει τα σύνορά της και να φροντίζει για τους μετανάστες, καθήκοντα που οι αδύναμες κυβερνήσεις της χώρας δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας ούτε τις καλές εποχές πριν την οικονομική κρίση".

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του περιοδικού η πολιτική αυτή και η αύξηση των μεταναστών στη χώρα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή.

"Η επικρατούσα άποψη στην ΕΕ είναι ότι η οικονομική ασφάλεια είναι πιο σημαντική από την ασφάλεια των ανθρώπων.

Αγνοεί περιθωριοποιημένες ομάδες όπως παράνομους Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες. Εξισώνει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους με την ηθική χρεοκοπία. Είναι μια άποψη που ταιριάζει στους δανειστές, όμως στους δρόμους της Αθήνας τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει νόημα" αναφέρει το περιοδικό.

"Πύλη" παράνομων μεταναστών η Ελλάδα

Ο Steve Coll αναφέρει ότι 8 στους 10 παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην Ε.Ε. το κάνουν μέσω Ελλάδας, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 Αφγανοί, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Σομαλοί, Σουδανοί, Νιγηριανοί και άλλοι μετανάστες να έχουν "κολλήσει" στη χώρα.

Την ίδια ώρα η οικονομία διέρχεται τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και η ανεργία για τους ντόπιους αγγίζει το 25%. "Η Ελλάδα είναι φορτωμένη όχι μόνο με μη διαχειρίσιμα χρέη, πακέτα λιτότητας και γερμανική συγκατάβαση, αλλά και με τα βάρη μιας διαλυμένης πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της Ε.Ε.".

Υπογραμμίζεται, ότι φέτος 6.000 μετανάστες έκαναν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα με μόλις έναν στους έντεκα να καταφέρνουν να το αποκτήσουν.

Τέλος, κλείνει με την εξής παράγραφο - προειδοποίηση:

"Η Ε.Ε. ερμηνεύει την κρίση δίνοντας έμφαση στην οικονομική ασφάλεια έναντι της ανθρώπινης. Αγνοεί τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς και εξισώνει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους με ηθική αποτυχία.

Αυτή η ερμηνεία είναι η ερμηνεία των πιστωτών, αλλά στους δρόμους της Αθήνας τίποτα δε βρίσκεται σε αρμονία".

Πηγή: The New Yorker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου