Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ NEW YORK TIMES Σαμαράς: Αλλάζουμε, αλλά η Ευρώπη οφείλει να μας βοηθήσει

Σαμαράς: Αλλάζουμε, αλλά η Ευρώπη οφείλει να μας βοηθήσει Μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, ότι η χώρα αλλάζει και ότι Ευρωπαίοι οφείλουν να προσφέρουν την βοήθειά τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε χθεσινή συνέντευξή του στους New York Times, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.
«Αλλάζουμε, αλλά την ίδια στιγμή οφείλετε να μας βοηθήσετε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι το τέλος της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τους NYT, o πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή της στην ευρωζώνη έχουν πολιτικό και οικονομικό κόστος. «Υπάρχει ελπίδα, είναι η μόνη που μπορώ να προσφέρω», συνέχισε.
«Περίμενε μία ζωή για αυτή τη στιγμή και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες τον βλέπουν ως την τελευταία
ελπίδα για σταθερότητα. Αλλά για τον Αντώνη Σαμαρά η ηγεσία της χώρας του δεν είναι διασκέδαση», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.
«Ξέρετε κάποιον να είναι χαρούμενος με το να γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας;», ρώτησε χαμηλόφωνα. «Είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο. Είναι πόνος», συνέχισε.
Από τον Ιούνιο που ανέβηκε στην εξουσία, έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ.Σαμαράς εργάζεται να επαναφέρει την φερεγγυότητα της χώρας και να αποδιώξει όλους τους φόβους ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ, ακόμη κι αν η αυστηρή λιτότητα που πρέπει να επιβάλει για να κρατήσει την χώρα στη νομισματική ένωση έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.
Σε μία εβδομάδα όπου βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Ελλάδα και την Ισπανία ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την ανεργία και μετά από άλλες μαζικές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, ο κ.Σαμαράς προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το «νέο κοινωνικό φαινόμενο» που σαρώνει την Ευρώπη.
«Είναι ένα προϊόν της μεγάλης αυτής κρίσης και ύφεσης που βρισκόμαστε. Για αυτό θα πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους εταίρους μας και τον δυτικό κόσμο: ότι αν αυτό συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και την Ισπανία και αύριο σε άλλες χώρες, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ενταθεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Οπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, ο Αντώνης Σαμαράς είπε επίσης ότι η Πέμπτη ήταν μία από τις πιο χαρούμενες ημέρες από την στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε στους βασικούς άξονες των μέτρων. Ωστόσο, η τρόικα θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα «κλείσει» το πακέτο σε νέο γύρο συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
«Ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι αυτός ο κύκλος μέτρων λιτότητας θα είναι ο τελευταίος. Ενώ λίγοι είναι η Ελληνες που μοιάζουν να τον πιστεύουν- και αρκετοί είναι απογοητευμένοι από σκάνδαλο που πλήττει την παράταξή του, την ΝΔ- , ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα μέτρα θα γίνουν διαχειρίσιμα, εάν η πιστωτές της Ελλάδας τους δώσουν το πράσινο φως για επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής. Οι δανειστές ωστόσο, δεν έχουν δώσει δείγματα ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν σε αυτό το αίτημα», αναφέρει το άρθρο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο κα για κύματα παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, ένα μείζον πρόβλημα που μπορεί να επιδεινωθεί εάν Σύροι πρόσφυγες περάσουν στην Τουρκία και στην συνέχεια στην Ελλάδα. «Οι λαθρομετανάστες έχουν καταλάβει την Αθήνα προκαλώντας ήδη πρόβλημα δημόσιας υγείας και αύξηση της εγκληματικότητας», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι «μια φούσκα που θα σκάσει». Παράλληλα, δήλωσε πώς δεν πιστεύει ότι χρειάζεται το ακροδεξιό κόμμα να τεθεί εκτός νόμου. «Πιστεύω ότι η δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή που δεν χρειάζεται να ληφθούν ακραία μέτρα», υπογράμμισε.
Οι μήνες που έρχονται αποτελούν ένα κρας τεστ για την ελληνική δημοκρατία, επισημαίνει, κλείνοντας, το δημοσίευμα. Συλλογιζόμενος τις προκλήσεις, ο κ.Σαμαράς έδειξε τον μεγάλο αλληγορικό πίνακα πάνω από το γραφείο του που δείχνει την ελευθερία που οδηγεί τους Ελληνες. «Οταν έρχεσαι το πρωί και τον βλέπεις, παίρνεις δύναμη», κατέληξε, στρέφοντας το βλέμμα του προς το μέρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου