Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος: Mείωση στις συντάξεις φέρεται να ζήτησε η τρόικα

cyprus flag1Μείωση στις συντάξεις κατά 10% φέρεται, μεταξύ άλλων, να ζήτησε το κλιμάκιο της τρόικας, σύμφωνα με πηγή της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το ΡΙΚ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα θεωρεί ότι τέτοιο μέτρο είναι ισοπεδωτικό.
Φαίνεται μάλιστα να υπήρξε παρέμβαση από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτεν Βερβέι, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ο φορολογούμενος στη Γερμανία να πληρώσει για τον συνταξιούχο στην Κύπρο, όταν οι Κύπριοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους και οι Γερμανοί στο 67ο.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διέψευσε δημοσιεύματα περί
δυσφορίας της τρόικας και των εταίρων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δήθεν καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας για το μνημόνιο. Η κυβέρνηση, είπε, εργάζεται με υπευθυνότητα για την καλύτερη επεξεργασία και τεκμηρίωση των θέσεών της, που αφορούν την κυπριακή οικονομία, την προοπτική της και ασφαλώς, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Ο Στέφανος Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι, μόλις η εργασία ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος Χριστόφιας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τα κόμματα και θα διαβουλευθεί μαζί τους για τις προτάσεις που θα κατατεθούν ενώπιον της τρόικας.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη βδομάδα και πριν ο πρόεδρος Χριστόφιας μεταβεί, στις 22 του μηνός, στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο κ. Ευαγόρου τόνισε ότι χρειάζεται ενότητα με περιεχόμενο και προσέθεσε ότι στη σύσκεψη τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν με καλή πίστη τις προτάσεις τους. Ανέφερε, επίσης, ότι η τρόικα έχει καταθέσει ένα προσχέδιο, αλλά δεν έχει ακόμα κωδικοποιήσει τις θέσεις της για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, υποστήριξε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη σύγκληση σύσκεψης για την οικονομία και πρόσθεσε ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα κοστίζει πολύ ακριβά. Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «αναβλητικότητα και ατολμία στη λήψη αποφάσεων». Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ καταθέτει την πολιτική του ετοιμότητα να συμβάλει με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και να αναλάβει και το πολιτικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου