Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ LSE Μοσκοβισί: Πρέπει να υπερασπιστούμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπερασπιστούμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ
«Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και είναι ανάγκη να την υπερασπιστούμε. Mια ελληνική έξοδος δεν είναι λύση. Αντιθέτως απειλεί την ύπαρξη της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο London School of Economics, με θέμα: «Η πολιτική της ΕΕ: η κρίση και η επόμενη μέρα».
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, η συζήτηση για την σωτηρία της Ελλάδος και της Ισπανίας πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν καθώς κάνει κακό στην ΕΕ. «Πρώτη προτεραιότητα δεν είναι τόσο η σταθερότητα όσο το να δώσουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα. Γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται και ολοκλήρωση και αλληλεγγύη ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα και να μην έχουμε το άλλο. Πρέπει να έχουμε και τα δύο μαζί», είπε χαρακτηριστικά.
Έσπευσε να διευκρινίσει πως και «οι Έλληνες πρέπει να κάνουν προσπάθειες για να πετύχουν τα
κριτήρια που τους έχουν τεθεί», ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη είναι «κοντά και εμπιστεύεται τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ελλάδος».
Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της υιοθέτησης των ευρωομολόγων υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη.
Η Ισπανία θα αποφασίσει αν χρειάζεται βοήθεια
Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ισπανίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρέπει να αποφασίσει μόνη της εάν θα ζητήσει διεθνή βοήθεια. «Είμαστε διαθέσιμοι, τα εργαλεία υπάρχουν αλλά είναι δικό τους θέμα», είπε ο Μοσκοβισί που εκτίμησε επίσης ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα ασφαλέστερη από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες.
«Είναι ζήτημα κυρίαρχης χώρας και δεν αποφασίζουμε εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διέψευσαν την Παρασκευή ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ισπανία σχετικά με ένα σχέδιο βοήθειας της χώρας ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, δεν μπορεί να επέμβει με το νέο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, παρά μόνο αν μια χώρα μέλος της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα υποβάλει επίσημο αίτημα βοήθειας και άρα λάβει σε αντάλλαγμα κάποια μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου