Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Απώλεια επιρροής των ΗΠΑ στον κόσμο προβλέπει το ινστιτούτο IISS

Οι πολιτικές εναλλαγές που προκάλεσε η αραβική άνοιξη μετατοπίζουν τον άξονα της παγκόσμιας ισχύος κατά τέτοιο τρόπο, που οδηγεί σε συρρίκνωση της επιρροής των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του έγκριτου ινστιτούτου ερευνών International Institute for Strategic Studies.

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε πριν τις αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο μετά την προσβλητική προς τον Μωάμεθ ταινία, προειδοποιεί ότι η αισιοδοξία των επαναστάσεων της αραβικής άνοιξης, έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση λόγω της επικράτησης ισλαμικών κομμάτων.

 Το ινστιτούτο εκτιμά ότι οι περιφερειακές δυνάμεις δεν θα είναι από εδώ και στο εξής τόσο πρόθυμες να αναζητήσουν καθοδήγηση από την Ουάσιγκτον, λόγω των περικοπών στα αμερικανικά κρατικά κονδύλια και τα διδάγματα που αποκόμισε ο αραβικός κόσμος από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η έκθεση προβλέπει επίσης πολιτική αναταραχή στη Ρωσία, όπου οι προσπάθειες του προέδρου Πούτιν για πρόκληση ρήγματος στην αντιπολίτευση δεν θα στεφθούν με επιτυχία, όπως έδειξαν και οι μεγάλες διαδηλώσεις της μεσαίας τάξης εναντίον του.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου