Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Eπεισόδιο στο Φαρμακονήσι με σύγκρουση σκαφών τουρκικής και ελληνικής Ακτοφυλακής




Επεισόδιο είχαμε τα ξημερώματα στο Φαρμακονήσι μεταξύ σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Περί τις 03.00 τα ξημερώματα ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σλοβενικό σκάφος της FRONTEX που περιπολούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, “να απομακρυνθεί γιατί βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα”.

Οι Σλοβένοι ενημέρωσαν σχετικά το κέντρο επιχειρήσεων της Ακτοφυλακής, το οποίο έστειλε ένα δικό μας σκάφος.

Το τουρκικό ζήτησε και από το ελληνικό να απομακρυνθεί, αλλά φυσικά έλαβε την απάντηση ότι “Εδώ είναι Ελλάδα και πρέπει άμεσα να αποχωρήσετε”.

Το τουρκικό σκάφος όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά επιχείρησε να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος εκμεταλλευόμενο την υψηλή ταχύτητα και την ανώτερη ικανότητα ελγμών του (είναι ένα από τα νέα 11μετρα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής).

Ο κυβερνήτης του ελληνικού, παρά το γεγονός ότι το σκάφος του ήταν παλιό, κατάφερε να αποφύγει τον εμβολισμό και τελικά να στρέψει προς την πλευρά του τουρκικού, με αποτέλεσμα να δύο σκάφη να συγκρουστούν!

Ακολούθησε αναταραχή, οπλίστηκαν και απασφαλίστηκαν τα όπλα και από τις δύο πλευρές, αλλά η ψυχραιμία του Έλληνα κυβερνήτη οδήγησε σε αποκλιμάκωση αφού έδωσε εντολή να κατεβούν τα όπλα ζητώντας όμως παράλληλα από τους Τούρκους να αποχωρήσουν όπως και έγινε.

Στην περιοχή όμως από εκεί την ώρα επικρατεί υψηλή κινητικότητα.

Το Φαρμακονήσι έχει δυο-τρεις ψαράδες ως μόνιμους κατοίκους και μια διμοιρία στρατιωτών, ενώ η ελληνική κυριότητα στο νησί δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου