Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Δημόσια συζήτηση Τούρκων και Αρμενίων για την αρμένικη ταυτότητα

Προσωπικές εμπειρίες που συνδέονται με την Αρμενική ταυτότητα, παρουσίασαν σε δημόσια συγκέντρωση - συζήτηση που οργανώθηκε στην Πόλη, η δικηγόρος συγγραφέας, Fethiye Çetin(Φετιέ Τσετίν) και η ηθοποιός Arsinee Khanjianμ(Αρσινέ Κανζιάν).Και οι δυο γυναίκες αρμενικής καταγωγής, η πρώτη γεννημένη στην Τουρκία, υπήκοος της Τουρκικής Δημοκρατίας αλλά μέλος της αρμενικής κοινότητας, ενώ η δεύτερη γεννημένη στη Βηρυτό, σήμερα Καναδή υπήκοος, χαρακτηριστικό μέλος της αρμενικής διασποράς.Το κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η διαχείριση μεγάλων συμβόλων, όπως το όρος Αραράτ που επηρεάζουν την συγκρότηση της αρμενικής ταυτότητας και οι μεγάλες διαφορές που σημειώνονται στις προσλήψεις και τήν σταηγηικη της αρμενικής διασποράς από την αρμενική κοινότητα που εξακολουθεί να ζει στην Τουρκία και να διεκδικεί την αναγνώριση της ταυτότητας της, στον ιστορικό της χώρο.

Η Φετιέ Τσετίν είναι γεννημένη στο 'Ελαζικ της ανατολικής Τουρκίας και είναι μέλος του ΔΣ του
Δικηγορικού συλλόγου της Πόλης και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.Το βιβλίο της « Η γιαγιά μου», αναφέρεται στην ιστορία της γιαγιάς της, μιας Αρμένισσας που προσχώρησε στο Ισλάμ μετά το 1915 και μέσα στο κλίμα των διώξεων.
Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και έχει τιμηθεί με το Αρμενικό βραβείο της Μασσαλίας
Η Τσετίν εκπροσωπεί την οικογένεια Αρντ Ντινκ στη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η Αρσινέ Κανζιάν γεννήθηκε στη Βηρυτό, μετανάστευσε με την οικογένειά της στον Καναδά. Έχει εργαστεί με διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Atom Egoyan and Olivier Assayas. Έγινε γνωστή όταν κέρδισε το βραβείο των Κανών το 1994 για τον ρόλο της στο έργο Erotica.Η πρώτη αυτή συνάντηση από το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ανατολής στην Πόλη και το ίδρυμα Civilitas στο Έρεβαν της Αρμενίας
θεωρήθηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντική και επιτυχής ως καταλυτής πολύ μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην διαχείριση δύσκολων αισθημάτων που χαρακτηρίζονται συχνά με όρους μίσους, στις αμοιβαίες προσλήψεις Αρμενίων και Τούρκων.

Η συζήτηση που οργανώνεται από το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ανατολής στην Πόλη και το ίδρυμα Civilitas στο Έρεβαν της Αρμενίας, θα επαναληφθεί στο Βερολίνο και στο Έρεβαν. Η συζήτηση είναι προσβάσιμη από το διαδίκτυο .Τα θέματα που συζητούνται έχουν πολλές φορές εμποδίσει την πολιτική σύγκλιση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία, σύγκλιση που βαρύνεται και από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά πολλές φορές προσκρούει στην στάση της αρμενικής διασποράς.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου