Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Λ. Κατσέλη: Δεν είδα, δεν άκουσα



Αγνοια, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε κομβική θέση στη κυβέρνηση Παπανδρέου, επικαλέστηκε η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη στην τρίωρη κατάθεσή της στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, για τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πως όλοι γνώριζαν ότι το σκληρό οικονομικό πρόγραμμα του πρώτου Μνημονίου «δεν έβγαινε». Η κυρία Κατσέλη, η οποία άνοιξε τον χορό των καταθέσεων πολιτικών προσώπων και αρμόδιων στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Παπανδρέου την περίοδο κατάρτισης του πρώτου Μνημονίου, ανέφερε ότι δεν είχε καμία γνώση και δεν συμμετείχε στις επαφές των τότε αρμοδίων πολιτικών προσώπων με το ΔΝΤ και τον πρώην επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν. Εξερχόμενη από το γραφείο των εισαγγελικών λειτουργών στο Εφετείο της Αθήνας, η κυρία Κατσέλη
δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κατάθεσή μου είχε δύο σκέλη, το πρώτο αφορούσε τις επίμαχες δηλώσεις του κυρίου Ρουμελιώτη σχετικά με την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για τις θέσεις του ΔΝΤ και κυρίως του κυρίου Στρος Καν. Σ’ αυτό ανέφερα στον εισαγγελέα ότι δεν είχα καμία γνώση γιατί δεν συμμετείχα στις επαφές αυτές. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε στην ίδια την κρίση και τη διαχείρισή της και επανέλαβα στους εισαγγελείς την πάγια θέση μου, ότι η ουσιαστική κρίση χρέους της Ελλάδας και η κρίση ανταγωνιστικότητας δεν λύνεται με πολιτικές βίαιης λιτότητας και δημοσιονομικής απότομης προσαρμογής, αλλά απαιτεί μια συντονισμένη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αναδιάρθρωση του χρέους, μείωση του κόστους δανεισμού και αναπτυξιακά μέτρα». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν την είχε ενημερώσει ο κ. Ρουμελιώτης για όσα καταγγέλλει, η πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι είχε ιδιωτικές συζητήσεις μαζί του, όπως και με άλλους οικονομολόγους για το τι δέον γενέσθαι. Δεν υπήρχε όμως επίσημη θέση από το ΔΝΤ προς διαφορετική κατεύθυνση. Μετά την κυρία Κατσέλη, «σκυτάλη» παίρνει σήμερα ο σύζυγός της Γεράσιμος Αρσένης, για να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου και στη συνέχεια ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς -υπό την τότε ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων- και ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου.

Οι καταγγελίες - φωτιά του κ. Ρουμελιώτη, αρχικά στους «Times» της Νέας Υόρκης, τις οποίες στη συνέχεια επανέλαβε και στους οικονομικούς εισαγγελείς, «αγγίζουν» ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό και το επιτελείο του, γεγονός που κατά δικαστικούς κύκλους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή. Αυτό βέβαια θα αποφασιστεί από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών στους υπευθύνους πολιτικούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου