Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

"Κουραστήκαμε από τις σχέσεις μας με την Ισπανία"


Η Καταλονία έχει «κουραστεί» από τη σχέση της με την Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της μεγάλης ισπανικής περιφέρειας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, συγκρίνοντας τη σχέση αυτή με εκείνη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης, δύο ημέρες μετά τη μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελόνη με αίτημα την ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
 
 
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας παραλληλισμός μεταξύ της σχέσης της Καταλονίας με την Ισπανία και αυτής μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης», δήλωσε ο Άρτουρ Μας μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη. 
 
 
«Η Βόρεια Ευρώπη έχει κουραστεί από τη Νότια» και το αντίθετο, πρόσθεσε.«Μεταξύ της Καταλονίας και της Ισπανίας έχει δημιουργηθεί, πιστεύω, ένα αίσθημα κόπωσης και αυτή η κόπωση είναι αμοιβαία», επεσήμανε ο Μας, σημειώνοντας: «Η Καταλονία έχει κουραστεί από το ισπανικό κράτος και πιστεύω ότι η Ισπανία έχει κουραστεί από τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα στην Καταλονία», γιατί «στην Ισπανία υπάρχει η εντύπωση ότι η Καταλονία πάντα ζητά κάτι, πάντα παραπονιέται».
 
 
Φωνάζοντας «Ανεξαρτησία» και με το σύνθημα «Καταλονία, ένα νέο κράτος της Ευρώπης», ενάμισι εκατομμύριο διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, βγήκαν την Τρίτη στους δρόμους της Βαρκελόνης με την ευκαιρίας της Ημέρας της Καταλονίας και έπειτα από έκκληση των αυτονομιστών που ζητούν η περιφέρεια αυτά να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της.
 
 
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας είχε καλέσει τους πολίτες να πάρουν μέρος στη διαδήλωση, την ώρα που η περιφέρεια πιέζει τη Μαδρίτη για να επαναδιαπραγματευτεί μια δημοσιονομική συμφωνία την οποία θεωρεί άδικη. Ο Άρτουρ Μας αναμένεται να συναντηθεί με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στις 20 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη για να συζητήσουν το θέμα αυτό.
 
 
Με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, η Καταλονία συνεισφέρει το ένα πέμπτο του ακαθόριστου εγχώριου προϊόντος της Ισπανίας, όμως είναι και η πιο χρεωμένη περιφέρεια της χώρας, με έλλειμμα 42 δισεκατομμυρίων ευρώ (21% του ΑΕΠ της).
 
 
Στα τέλη Αυγούστου η Καταλονία είχε ζητήσει από την ισπανική κυβέρνηση βοήθεια ύψους 5,023 δισεκατομμυρίων ευρώ.Ο είχε κάλεσε σήμερα να οργανωθεί μια λαϊκή συνέλευση: «Ας συνομιλήσουμε όσοι επιθυμούμε να γίνουμε ένα κράτος γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της καταλανικής κοινωνίας θέλει να γίνουμε ένα κράτος».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου