Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Εξαήμερη εργασία και πιο εύκολες απολύσεις οι νέες απαιτήσεις των τροικανών

troika 11Η μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης τέθηκε -και επίσημα από χθες- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και την τρόικα η οποία, σε συνέχεια του γνωστού e-mail, ζητά, ταυτόχρονα, να αυξηθεί και η ευελιξία των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
«Ο διάλογος με την τρόικα συνεχίζεται» δήλωσε ο υπουργός Ι. Βρούτσης μετά την πρώτη «διερευνητικού χαρακτήρα» συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας
που ξεκίνησε με τρίωρη καθυστέρηση, καθώς στελέχη του ΠΑΜΕ μπλόκαραν» τις εισόδους του υπουργείου. Μετά την αποχώρησή τους και ύστερα από νέα συνεννόηση, οι επικεφαλής της τρόικας επανήλθαν και ζήτησαν:
1. Την πιστή τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν στη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου και στον περιορισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες με «αντίβαρα» στα έσοδα που θα χάσει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν επικαιροποιημένα στοιχεία και για την πορεία μείωσης των μισθών σε κλαδικό επίπεδο μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.
2. Τη μείωση του κόστους εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις, παρά τη νομοθετική παρέμβαση του 2010 (που μείωσε κατά 50% τα σχετικά ποσά μέσω του περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης) παραμένουν υψηλές και θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μετά τις μειώσεις των μισθών λαμβάνοντας υπόψη και την ευρωπαϊκή εμπειρία.
3. Την ενίσχυση της ευελιξίας της εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης με δυνατότητα συμφωνίας για κατανομή του 40ώρου σε εξαήμερη βάση. Σε αυτό το μέτρο περιλαμβάνονται και οι τράπεζες.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Η» επαναβεβαίωσε την κεντρική πολιτική απόφαση για «πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπει το Μνημόνιο» (δηλ. για τον κατώτατο μισθό αφού μελετηθεί ο μηχανισμός καθορισμού που μπορεί να ισχύσει και η μείωση των εισφορών που ήδη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί το 2013). Ζήτησε, ωστόσο, χρόνο και προηγούμενη μελέτη όλων των υπολοίπων θεμάτων που τίθενται και ιδιαίτερα των αποζημιώσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το μέτρο δεν «αντέχει» ούτε από πολιτικής ούτε από κοινωνικής άποψης.
Παράταση
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, αφού πρώτα μελετηθούν σε βάθος τα ισχύοντα. Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, είναι στενά, αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι συμφωνήθηκε άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων και μέσα στις επόμενες ημέρες (ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα) να γίνει νέα συνάντηση. «Δεν έχει κλειδώσει κανένα νέο μέτρο» υπογράμμιζαν στην «Η» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τονίζοντας ότι «οι τελικές αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση, θα ληφθούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου