Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ξέσπασμα Μόντι κατά Γερμανίας


«Από την αρχή της θητείας μου διαπίστωσα στο ιταλικό κοινοβούλιο, ακόμη και σε δυνάμεις που είχαν σημείο αναφοράς την Γερμανία και όσους κυβερνούν την Γερμανία, βράζουν από δυσαρέσκεια κατά της χώρας αυτής και της κυβέρνησής της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας ενώπιον του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ινστιτούτου του Φιέζολε.
Ο Μόντι  υπενθύμισε  με νόημα, ότι «η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα σε συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, έστω και αν δεν έχει άμεσο συμφέρον,  μια που οι τράπεζες της δεν είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος  όπως συμβαίνει (συνέβαινε πιο σωστά)με τις γαλλικές και τις γερμανικές» τράπεζες.
Ο Μόντι κατέκρινε, χωρίς να τον κατονομάσει, τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του
κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και τις πρόσφατες δηλώσεις του εναντίον της Ελλάδας: «Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας όταν διαβάζουμε δηλώσεις που πλήττουν ξένους λαούς από τους ιθύνοντες ενός κόμματος που ονομάζεται Χριστιανικό και Κοινωνικό;», διερωτήθηκε ο Μόντι.
Επιπλέον άσκησε κριτική «στην εμφάνιση, στην Γερμανία, μιας επικριτικής εικόνας σε βάρος των Ελλήνων» αλλά και «στην δημοσίευση, στο ελληνικό τύπο, συμβόλων που χαρακτήρισαν ένα συγκεκριμένο πολιτικό καθεστώς στην Γερμανία».
«Το ευρώ είναι το ανώτερο σημείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να μετατραπεί σε στοιχείο διάλυσης στις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Η ιταλική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επιβάλλει βαρύτατες θυσίες που κατανοήθηκαν και έγιναν δεκτές με αξιοσέβαστο τρόπο. Το να λες, όμως, ότι πρέπει να γίνουν θυσίες, επειδή τις ζητά η Ευρώπη, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός, διότι, με τον τρόπο αυτό, καταστρέφει κυνικά και με επίγνωση, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», εξήγησε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου