Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξάνεται ο φόρος στους τόκους καταθέσεων

Αυξάνεται ο φόρος στους τόκους καταθέσεων Προσπαθώντας να εξασφαλίσει τα 3 δισ. πρόσθετα έσοδα που απαιτούνται για να συμπληρωθεί το πακέτο περικοπών, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προτείνει  - και οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης συμφωνούν - να αυξηθεί ο φόρος  επί των τόκων τραπεζικών καταθέσεων. Το μέτρο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση του  κόστους χρήματος για τις τράπεζες και σε άνοδο των επιτοκίων χορηγήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση
του νέου πακέτου μέτρων, οι τρεις πολιτικοί αρχηγο συμφώνησαν  υοθέτησαν πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, να αυξηθεί από 10% σε 15% ο φόρος που παρακρατείται από τους τόκους τραπεζικών καταθέσεων. Απομένει να διευκρινισθεί από πότε θα ισχύσει το μέτρο.
Σε μια περίοδο υποβόσκουσας δυσπιστίας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οικονομικής δυσπραγίας που οδηγούν σε σταδιακή συρρίκνωση των καταθέσεων, η αύξηση του φόρου θα δυσχεράνει περισσότερο την προσπάθεια των τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα από καταθέτες-πελάτες τους.
Θ αναγκασθούν λοιπόν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, τουλάχιστον για να συνεχίσουν να προσφέρουν την ίδια καθαρή απόδοση στους καταθέτες τους μετά την άυξηση της παρακράτησης φόρου.
Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και το  σφιξιμο της στρόφιγγας των δανείων, τα οποία ούτως ή άλλως δίνονται με το σταγονόμετρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου