Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Πιο δύσκολα δεν γίνεται!

Με σκηνή θεάτρου του παραλόγου μοιάζει η Αθήνα, που αυτές τις μέρες φιλοξενεί το ανώτερο ιερατείο της τρόικας. Το γαϊτανάκι των επαφών δημιουργεί πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα, και μάλιστα την ώρα κατά την οποία υπάρχουν ενδείξεις περί της επικείμενης θετικής έκθεσης για την Ελλάδα.

Η τρόικα επιμένει να γυρίζει πίσω μέτρα 3-6 δισ. ευρώ (στο σύνολο των 17,5 δισ. που της παρουσιάστηκαν μαζί με τα ισοδύναμα), η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαπραγματεύεται (σκληρά αλλά μάταια...) ισοδύναμα, ενώ από τη Γερμανία εκπέμπονται μηνύματα ότι η πολυαναμενόμενη έκθεση των δανειστών θα είναι θετική και η Ελλάδα θα πάρει τη δόση. Η τρόικα αμφισβητεί πολλά από τα μέτρα που εμφανίστηκαν και αντιπροτείνει να κοπούν συντάξεις
ακόμα και χαμηλότερες των 1.000 ευρώ, αλλά ζητά και αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση (από 65 στα 67) που απέρριψε πρόσφατα ο Γ. Βρούτσης, στο πλαίσιο ενός νέου ασφαλιστικού νόμου.

Ειδικότερα, απορρίπτονται μέτρα που έχουν να κάνουν με αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, επιμένουν στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ δεν εμπιστεύονται ούτε τις περικοπές αμυντικών και φαρμακευτικών δαπανών. Μια προσπάθεια που έγινε με πρωτοβουλία της ΔΗΜ.ΑΡ. να τεθούν στο τραπέζι οι εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, καθώς απορρίφθηκαν θεωρούμενες ως τελείως ανεδαφικές.

Φανερό είναι ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο άλλαξαν πολλοί σχεδιασμοί, όπως αυτός που ήθελε τα μέτρα να είναι έτοιμα ως το τέλος της εβδομάδας. Την ερχόμενη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup. Την επόμενη ημέρα θα λάβει χώρα το Ecofin. Εκεί με βάση τους σχεδιασμούς έπρεπε να παρουσιάσει ο κ. Στουρνάρας το πλάνο των περικοπών, που φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει «κλειδώσει».

Η ψήφιση των μέτρων εκτός των άλλων «τρομάζει» την τρικομματική κυβέρνηση, καθώς έχουν ήδη διατυπωθεί ενστάσεις. Βέβαια οι έξωθεν δηλώσεις που θέλουν την έκθεση να είναι θετική συμβάλλουν στην εξομάλυνση των τριβών εντός της κυβέρνησης και στο «καλόπιασμα» των διαμαρτυρόμενων βουλευτών.

Ειρήσθω εν παρόδω, η ελληνική πλευρά, στην πρώτη συνάντηση της προχθεσινής Κυριακής, για να χρυσώσει το χάπι εμφανίστηκε στη διαπραγμάτευση με μέτρα 17,5 δισ., έχοντας περιλάβει και πολλά ισοδύναμα. Παρ’ όλα αυτά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πείστηκαν και, ενώ φαίνεται να εκφράζουν την πεποίθηση ότι η έκθεση θα είναι θετική, εντούτοις οι πιέσεις δίνουν και παίρνουν για να κοπούν έτι περαιτέρω οι συντάξεις, αλλά και να ισχύσουν άμεσα οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια στρατιωτικών και αστυνομικών.

Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκαν με την τρόικα. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τα 11,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει μία συζήτηση, γίνεται μια αξιολόγηση, η συζήτηση είναι δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα. Προσπαθούμε να τους πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων».

Κυβερνητικοί παράγοντες περιέγραφαν το κλίμα της συνάντησης... ζόρικο!. Η τρόικα εξακολουθεί να μη δέχεται τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το σκέλος της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και τη «διαθεσιμότητα» των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αντικαταστήσει την εργασιακή εφεδρεία, μιλώντας πάντα για απολύσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να παρουσιάσει στο Eurogroup της Παρασκευής το περίγραμμα του πακέτου των περικοπών που εισηγείται, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία στο εσωτερικό μεταξύ των τριών κομμάτων και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου