Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κώδωνας κινδύνου στη σχολική πρεμιέρα - Απεργίες, κενές θέσεις, κλειστά ΤΕΙ


Σε ολισθηρό δρόμο τρέχει από σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Ακόμη πιο φτωχά τα σχολεία της χώρας ανοίγουν σήμερα για να υποδεχθούν περισσότερους από 1.200.000 μαθητές και 170.000 εκπαιδευτικούς, που κι αυτοί προσέρχονται φτωχότεροι από πέρυσι, ενώ έχει ανοίξει εκ νέου, για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία, ο φάκελος του εργασιακού τους βίου.
Η χρονιά ξεκινά σημαδεμένη από τις κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης που αντιδρούν στην οικονομική τους εξαθλίωση. Από χθες ήδη έχουν βάλει λουκέτο πανεπιστημιακές σχολές με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων τους που διαμαρτύρονται για το μεγάλο μαχαίρι στους μισθούς των πανεπιστημιακών. Για τον ίδιο λόγο με κατεβασμένα ρολά βρήκε η έναρξη της εβδομάδας και τα ΤΕΙ, όπου με απόφαση της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων δεν θα γίνονται μαθήματα τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, οπότε θα ξανασυνεδριάσει η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου. Οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης συνεδριάζουν σήμερα για να πάρουν αποφάσεις.
«Αυτή τη στιγμή προέχει το εθνικό καθήκον, προέχει να σωθεί η χώρα. Προέχει να θωρακίσουμε το σχολείο και να διασφαλίσουμε το δημόσιο αγαθό της Παιδείας», ήταν η έκκληση που απηύθυνε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προς τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών με τα οποία είχε διαδοχικές συναντήσεις, παραμονή του Αγιασμού.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα κενά στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων θα προσεγγίσουν τις 6.000. Αλλες 7.000 θέσεις δασκάλων ειδικοτήτων θα παραμείνουν κενές τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς στο ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών, όπως εκτιμά η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Για τα σχολικά βιβλία φέτος καμία πλευρά δεν εμφανίζεται ανήσυχη. Βρίσκονται ήδη στα σχολεία οι περισσότεροι τίτλοι.

Ανοιχτά άφησαν πίσω τους φεύγοντας χθες το απόγευμα από το γραφείο του κ. Αρβανιτόπουλου οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων και των καθηγητών όλα τα μεγάλα θέματα του εργασιακού βίου των δύο κλάδων που έχουν ανοίξει στο υπουργείο Παιδείας υπό την πίεση της Τρόικας με στόχο να ληφθούν άμεσα αποφάσεις.
«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη», ήταν η απάντηση του κ. Αρβανιτόπουλου στη βροχή ερωτημάτων που δέχθηκε για το ωράριο δασκάλων και καθηγητών, το οποίο, όπως αποκάλυψε ο Τύπος της Κυριακής, μελετάται να αυξηθεί κατά δύο ώρες την εβδομάδα στην Πρωτοβάθμια και κατά 3 ώρες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμένης εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για το ωράριο των εκπαιδευτικών ακόμη και από φέτος. Δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο «δεν θα αιφνιδιάσει», ωστόσο δεν καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες των συνδικαλιστών ότι η αύξηση του ωραρίου θα αποτελέσει όχημα για απολύσεις των εκπαιδευτικών που θα βρεθούν πλεονάζοντες.

Μέχρι το τέλος του μήνα ο κ. Αρβανιτόπουλος λογαριάζει να έχει στα χέρια του το πόρισμα της επιτροπής για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου που θα ακολουθήσει με στόχο το αργότερο τον Ιανουάριο να έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά. Οι συνδικαλιστές πίεσαν χωρίς αποτέλεσμα τον υπουργό να δεσμευθεί ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δε θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη, κατ’ εξαίρεση από τη γενική ρύθμιση του νόμου Ρέππα για όλο το Δημόσιο, που προβλέπει άμεση σύνδεση αξιολόγησης-εξέλιξης των υπαλλήλων. Για το θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας θα συναντήσει έντονη αντίδραση και από τη ΔΑΚΕ, όπου επικρατεί η άποψη ότι η αξιολόγηση με την ποσόστωση που καθιερώνει ο σχετικός νόμος θα γίνει εργαλείο για τη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών.

Για τα κενά στα σχολεία οι απαντήσεις που πήραν χθες οι ομοσπονδίες ήταν ότι θα καλύπτονται άμεσα με αναπληρωτές όπου καταγράφονται. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, θα έχει στελεχωθεί και το πρόγραμμα των ολοήμερων Δημοτικών.
«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι πάρα πολύ σοβαρό, διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας, διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι πεπεισμένος λοιπόν ότι τα σχολεία αύριο θα ανοίξουν κανονικά», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ


Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου