Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πρέσινγκ Άγκυρας στην Ισλαμική >Ζητά από κράτη-μέλη να ανοίξουν γραφεία στην κατεχόμενη Κύπρο

Φωτογραφία
Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν σενά- ριο για  τον Μάρτιο, αξιολογώντας τις  κινήσεις όλων των εμπλεκομένων στο  ΚυπριακόTα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν διάφορους τρόπους διαμόρφωσης νέου σκηνικού στο Κυπριακό για την περίοδο αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα σχεδιάζει να τουμπάρει τη νέα προσπάθεια. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Διεθνής Οργανισμός ετοιμάζει διάφορα σενάρια, τα οποία στηρίζονται σε ένα βασικό άξονα: Να συνεχισθεί η διαδικασία τον ερχόμενο Μάρτιο από το σημείο που έχει σταματήσει. Στη βάση, δηλαδή, των συγκλίσεων που θεωρούν τα Ηνωμένα Έθνη ότι έχουν επιτευχθεί από το 2008 και εντεύθεν στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο ΟΗΕ θα επιχειρήσει τον Μάρτιο να παρουσιάσει την πρωτοβουλία αναθέρμανσης των διαπραγματεύσεων, ως «μια τελευταία ευκαιρία» για το Κυπριακό. 
 
Αυτό συνιστά ασφαλώς ένα έργο που όσοι ασχολούνται διαχρονικά με το πρόβλημα, το έχουν παρακολουθήσει πολλές φορές. Ωστόσο, από τη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού υποδεικνύουν πως «ο χρόνος και η διάθεση εξαντλούνται», πως «το οικονομικό κόστος εμπλοκής του ΟΗΕ είναι ψηλό» και ότι θα δώσουν χρονικό περιθώριο μερικών μηνών, για να καρποφορήσει η προσπάθεια ή να μπει οριστικά στο ράφι. Στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως θα πρέπει αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές να μπουν δυναμικά, «να μην αφήσουν το νέο Πρόεδρο να ανασάνει» και επαναρχίσουν οι συζητήσεις το συντομότερο.
 
Έχοντας ως όπλο τον μπαμπούλα της «τελευταίας ευκαιρίας», θα κινηθούν εκβιαστικά, κυρίως προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
Σε αυτή την προσπάθειά τους, τα Ηνωμένα Έθνη αξιολογούν και τις πιθανές αντιδράσεις των εμπλεκομένων, έχοντας υπόψη τις κινήσεις τους.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Οηέδων, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως η τουρκική στάση δεν επιτρέπει οποιοδήποτε σχεδιασμό για το μέλ λον και πως λόγω των θέσεων της Άγκυρας, δεν αναμένει ότι θα υπάρξουν πιθανότητες να προχωρήσει η διαδικασία. Την ίδια ώρα, όπως εκτιμάται από διπλωματικές πηγές, ενόψει των προεδρικών εκλογών, της αποχώρησης του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν φαίνεται να υπάρχει διαμορφωμένη τακτική διαχείρισης του χρόνου και των εξελίξεων και των όσων ενδεχομένως θα γίνουν μετά τις προεδρικές εκλογές.
 
Στην τουρκική πλευρά, η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Η ρητορική που αναπτύσσεται την τελευταία περίοδο -και παραμένει αναπάντητη από τη Λευκωσία- δίνει και το στίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής, που ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι καινούργια. Η ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που ασχολείται με το Κυπριακό, αλλάζει βαθμηδόν την ατζέντα των δημόσιων παρεμβάσεων και επικεντρώνεται στη λογική «των δύο κρατών». Είναι, όμως, προφανές πως για να εφαρμοσθεί αυτή η πολιτική πρέπει να καταρρεύσει η διαδικασία, που ούτως ή άλλως παραπαίει.
 
Προληπτικά, η τουρκική πλευρά κινείται παρασκηνιακά, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη ημέρα ενός αδιεξόδου. 
 
 Πρώτο,ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ προς διάφορες φίλες χώρες, για να ανοίξουν γραφεία στα κατεχόμενα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ για ευνόητους λόγους υποβαθμίζει την πολιτική σημασία μιας τέτοιας κίνησης, προβάλλοντας τις «ανθρωπιστικές επιπτώσεις» από το συνεχιζόμενο «εμπάργκο».
 
Δεύτερο,θεωρώντας πως μπορεί να παίξει «καλή μπάλα» στο γήπεδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, επενδύει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Διατηρεί ανοικτή γραμμή με τον τουρκικής καταγωγής Γραμματέα της Ισλαμικής, ενώ συντηρεί ανοικτό το θέμα της Κύπρου με μια σειρά από χώρες, που εξαρτώνται πολιτικά, οικονομικά από την Τουρκία.
 
Η αποτυχία της Τουρκίας σε άλλα πεδία, φαίνεται να την οδηγεί στην ανάγκη να κερδίσει πόντους στην Κύπρο, καθώς θεωρεί πως έχει τις δυνατότητες να το πράξει.
Του Κώστα Βενιζέλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου