Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κίνδυνος εγκλωβισμού από τα νέα όρια ηλικίας


Κίνδυνος εγκλωβισμού από τα νέα όρια ηλικίας
Παγίδες και ανατροπές κρύβει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση, που θα γίνει ακόμα δυσκολότερος με τις νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν ανοίξουν την πόρτα εξόδου, προκειμένου να αποφύγουν εκπλήξεις όταν... περάσουν από το ταμείο.
Το «τοπίο» θα ξεκαθαρίσει μετά την ανακοίνωση των οριστικών ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, καθώς στο τραπέζι είναι πλέον και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Δεδομένο θεωρείται πως θα αυξηθούν οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης (από 4.500 θα πάνε στις 6.000 ή 6.500) με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η έξοδος στη σύνταξη.
Σε περίπτωση που το μέτρο συνδυαστεί με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μία διετία, τότε χιλιάδες ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν» στην αγορά εργασίας. Το «Εθνος- Συντάξεις» με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και
ασφαλιστικού δικαίου, παρουσιάζει τις παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι που ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη.
Ορια συνταξιοδότησης
Ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα φέρει το 2013, καθώς έχει ανοίξει ακόμα και το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας στα 67 έτη. Οπως ήδη αναφέρθηκε, θα πάμε από τα 15 στα 20 ή 21 έτη ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, μέτρο που επηρεάζει κυρίως τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικά οι εποχικά απασχολούμενοι θα αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματα στο να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για να πάρουν σύνταξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα ταμεία δεν δίνουν αναλογική σύνταξη σε όσους έχουν λιγότερα ένσημα και επομένως όσοι δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν τα 20 ή 21 χρόνια δεν θα δικαιούνται καμία παροχή.
Στο μεταξύ, στο τραπέζι είναι και η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία διετία, ώστε να πάει από τα 65 στα 67. Μάλιστα ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το αν θα υπάρξουν ασφαλισμένοι που θα «σωθούν» σε περίπτωση που κλειδώσει το μέτρο (π.χ. τι θα γίνει με τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους).
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας αναμένεται να συμπαρασύρει και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης.
Μόνο στο Δημόσιο η ρύθμιση για πατέρες ανηλίκων
Με τον ν. 3865/2010 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στους άνδρες γονείς ανήλικων τέκνων το δικαίωμα να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυαν ως τότε για τις μητέρες μόνο. Αντίστοιχη επέκταση έγινε και στους τρίτεκνους.
Ομως το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί μόνο από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Δεν μπορεί να ασκηθεί από όσους είναι ασφαλισμένοι στα ταμεία των ΔΕΚΟ και το ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Αντίστοιχα οι τρίτεκνοι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν νωρίτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα όταν είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, ενώ οι ενταγμένοι στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς αυτό μόνο εάν είναι διαζευγμένοι και έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των τέκνων.
Εξαίρεση
Η μοναδική περίπτωση να συνταξιοδοτηθεί πατέρας ανηλίκου με ασφάλιση στο ΙΚΑ είναι να έχει τουλάχιστον 5.500 ημέρες ασφάλισης, να είναι χήρος και να υπάρχει ανηλικότητα τέκνου, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να προσφύγει δικαστικά.
Επομένως θα ήταν καλό οι πατέρες ασφαλισμένοι στους φορείς αρμοδιότητας του ιδιωτικού τομέα να τα έχουν αυτά υπόψη τους πριν προχωρήσουν σε βεβιασμένες κινήσεις θεωρώντας ότι έχουν αντίστοιχο με τις γυναίκες δικαίωμα.
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου