Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Παπανδρέου και Σημίτης δεν θα παραβρεθούν στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ!

«Γκρίνια», πολιτικό παρασκήνιο, αντιπαραθέσεις και ηχηρές απουσίες θα συνοδεύσουν την «πολύκροτη» εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου με αφορμή τα γενέθλια του κόμματος. Αν και ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσδοκά η εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας να θεωρηθεί η αφετηρία για
το νέο ΠΑΣΟΚ, το «παλιό» ΠΑΣΟΚ πάντως φαίνεται να τον... καταδιώκει.


Ήδη τα περισσότερα στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και η Φώφη Γεννηματά, έχουν εκδηλώσει με τον πιο σαφή τρόπο την δυσαρέσκειά τους για την «αντι- εκδήλωση» που θα πραγματοποίησει την ίδια ημέρα στη Νίκαια ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Κίνηση, «Νέος Αγωνιστής» (με μέλη πρώην ιστορικά στελέχη της «πράσινης» παράταξης). Η δυσφορία μάλιστα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που στα πηγαδάκια της Βουλής το θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον τους την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, την ενότητα του κόμματος έρχεται να αμφισβητήσει η πληροφορία ότι από την επετειακή εκδήλωση στο αίθριο του Νέου Μουσείου Μπενάκη θα λείπουν ηχηρά ονόματα του ΠΑΣΟΚ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου δεν θα βρίσκεται στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 38 χρόνων του κόμματος καθώς θα παραμείνει στο Κέιπ Τάουν, όπου διεξάγεται το 24ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεν έχει ειδοποιήσει ακόμη αν θα επιστρέψει στην Αθήνα την Δευτέρα. Στη λίστα των προσκεκλημένων βρίσκεται και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ιστορικού στελέχους του Κινήματος.

Ωστόσο, ούτε ο κ. Σημίτης έχει ενημερώσει ακόμη αν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση, ενώ στελέχη διαρρέουν ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει από τις διακοπές του πριν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αν και στο ΠΑΣΟΚ έχουν... κρατήσει θέση για τους δύο πρώην προέδρους του κόμματος, και μόνον η πληροφορία ότι δεν θα παραβρεθούν προβληματίζει τους διοργανωτές της εκδήλωσης ενώ αντιτάσσεται στο κλίμα ενότητας και νέας δημιουργικής αρχής που επιχειρεί να εγκαινιάσει ο κ. Βενιζέλος την Δευτέρα.

Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστεί εκτός των άλλων και το αναμορφωμένο σήμα του κόμματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιήσει ομιλία ιδεολογικού και αξιακού περιεχομένου, όπως αναφέρουν κύκλοι της Ιπποκράτους, ενώ θα αναλύσει τους επτά άξονες (εξού και οι επτά ακτίνες του ήλιου του Κινήματος) εξηγώντας τη σημασία των βασικών συνθημάτων του Κινήματος που προσδιόρισαν τη φυσιογνωμία του. Στο πλαίσιο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί να «οχυρώσει» το ΠΑΣΟΚ της Ανασύστασης στον απόηχο πολλών εσοκομματικών διαξιφισμών που παρατηρούνται στο κόμμα έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές.

Στο άλλο στρατόπεδο, εκείνο της «αντι-εκδήλωσης» του ΣΥΡΙΖΑ και του Νέου Αγωνιστή επίσης κυριάρχησαν οι κόντρες και η μουρμούρα καθώς κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο Μενέλαος Γκίβαλος, πρώην ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από βασικός ομιλητής της εκδήλωσης στη Νίκαια καθώς, όπως δήλωσε, «Έγινε μια χοντράδα: είναι εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα μου είχαν πει ότι θα ήταν εκδήλωση του Νέου Αγωνιστή και ότι θα έκανε ένα χαιρετισμό ο κ. Τσίπρας. Αλλά χθες το βράδυ που τυπώθηκε η αφίσα είδα το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ επάνω. Είναι ανεπίτρεπτο να γίνει κάτι τέτοιο στις 3 του Σεπτέμβρη, να είμαστε στα λογικά μας».

Ωστόσο, η ίδια η Κίνηση Νέος Αγωνιστής, που προήλθε από την Πρωτοβουλία μελών ΠΑΣΟΚ ενάντια του άρθρου 16 και συγκροτήθηκε το 2007, δια στόματος Νίνας Κασιμάτη, πρώην μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μέσω επίσημης ανακοίνωσης απάντησε όχι μόνον στον κ. Γκίβαλο αλλά και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «Ο Νέος Αγωνιστής και φέτος, όπως και άλλες χρονιές, διοργανώνει εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη γιατί διαπνεόμαστε από τις αρχές της στην πολιτική μας πράξη. Σε αυτούς που έχουν απεμπολήσει και τώρα αντιποιούνται την ταυτότητα και την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, παριστάνοντας ότι θίγονται, υπενθυμίζουμε ποιες είναι οι αρχές της διακήρυξης: Εθνική Ανεξαρτησία - Λαική Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση - Δημοκρατική Διαδικασία! Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν το Μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, με τις πολιτικές που προωθεί σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα εις βάρος του Ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας, έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις αρχές».

Το ζήτημα πλέον είναι σε ποιά από τις δύο εκδηλώσεις της 3ης Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν λιγότεροι δυσαρεστημένοι...


Αναστασία Γαλάνη

newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου