Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγγελική εντολή για άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων σε καμένες εκτάσεις

O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ζητεί τα αρμόδια Δασαρχεία να επιδείξουν αυξημένη επαγρύπνηση για τον κίνδυνο ανέγερσης αυθαίρετων κτισμάτων στις δημόσιες και ιδιωτικές δασικές περιοχές που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Εντολή να κατεδαφίζονται άμεσα οικοδομές που τυχόν ανεγείρονται σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις που κάηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ανατολική Αττική έδωσε στις αρμόδιες αρχές ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Σακελλάκος.
Η παραγγελία του εισαγγελέα απευθύνεται προς όλα τα αρμόδια Δασαρχεία, Πεντέλης, Καπανδριτίου, Πάρνηθας, Λαυρίου, Αιγάλεω και Μεγάρων, προς τα οποία ζητεί να επιδείξουν αυξημένη επαγρύπνηση για τον κίνδυνο ανέγερσης αυθαίρετων κτισμάτων στις δημόσιες και ιδιωτικές δασικές περιοχές που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Ζητεί, επίσης, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή με επίβλεψη στις περιοχές εκείνες που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
Ο κ. Σακελλάκος ζητεί την άμεση εφαρμογή του νόμου και δίνει εντολή να γίνονται συλλήψεις και παραπομπή κάθε παρανομούντα στο αυτόφωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο του εισαγγελέα, τα αρμόδια Δασαρχεία οφείλουν:
- Να εποπτεύουν και να επιτηρούν αδιαλείπτως τις καμένες δημόσιες και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις και κυρίως τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Σε περίπτωση που αντιληφθούν την έναρξη οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή κτίσματος ή τη φύτευση ελαιοδέντρων, οφείλουν είτε από μόνοι τους είτε με τη συνδρομή άλλων αρχών (δήμοι, περιφέρεια, αστυνομία) να προβαίνουν πάραυτα στην κατεδάφιση και την καταστροφή των αυθαιρέτων.
- Να προβαίνουν στη σύλληψη και παραπομπή των υπαιτίων στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και στην κατάσχεση των μηχανημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν.
- Να ενημερώνουν τους εισαγγελείς ποινική δίωξης και τους εισαγγελείς περιβάλλοντος ζητώντας τη συνδρομή τους.
Βάσει της εισαγγελικής παραγγελίας, οι δασάρχες υποχρεούνται πλέον να υποβάλουν το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα αναλυτική κατάσταση στους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών για τις υποθέσεις που επιλήφθηκαν και τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί.
Την εποπτεία της όλης διαδικασίας ανέλαβε ο εισαγγελέας Εφετών, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Επαμεινώνδας Βρακατσέλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου