Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Λοβέρδος προαναγγέλλει την ίδρυση κινήματος για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς

Με ένα βιβλίο με τον τίτλο «Θέσεις για τη Νέα ελληνική Ανόρθωση» ο Ανδρέας Λοβέρδος δρομολογεί την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κινήματος για την ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας και την επανίδρυση της Κεντροαριστεράς ευρύτερα, όπως λέει.

Το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέδρου θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ινδικτος. Αποτελεί ένα μανιφέστο που θα οδηγήσει σταδιακά στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα και βάζει οριστικά σε τροχιά τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ αφού ο πρώην υπουργός Υγείας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα του Κινήματος, με απήχηση στην
κοινωνία.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα συμμετοχικό ευρωπαικό μεταρρυθμιστικό ριζοσπαστικό σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο. Δεν έχει σημασία αν αυτός ο χώρος, αυτή η παράταξη θα προκύψει από τη μετεξέλιξη υπάρχοντος κόμματος ή τη συγχώνευση ή την εκλογική συμπόρευση υφιστάμενων σχηματισμών ή ακόμα και από την ίδρυση ενός νέου κόμματος που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας» γράφει.

«Το ερώτημα και το κριτήριο διάκρισης μεταξύ των λαών και των πολιτών τους είναι προφανώς και πρωτίστως η εθνική προέλευση. Σημασία ενίοτε έχουν και ορισμένα στοιχεία της πολιτικής τους οντότητας. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που θα στηρίξουν τον κατά τ' ανωτέρω πολιτικό χώρο θα στηρίζουν ένα κίνημα της Κεντροαριστεράς που θα τεθεί οριστικά έξω και εναντίον των παρασιτικών, αντιαναπτυξιακών και βαθύτατα συντηρητικών πολιτικών του παρελθόντος» γράφει ο πρώην υπουργός.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον επίλογο του βιβλίου, μετά την πρώτη δημοσιοποίηση των θέσεων του για τη Νέα 'Ελληνική Ανόρθωση το Φεβρουάριο του 2012, « έκανα την τελευταία μου απόπειρα να κινητοποιήσω δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια , περιμένοντας στη συνέχεια και τις ενέργειες άλλων, για μια συλλογική πορεία. Η αναμονή μου, όμως, λαμβάνει, τέλος».
Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός συμμετοχικού, ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού, ριζοσπαστικού, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού υποκείμενου το οποίο δεν θα κρύβεται πίσω από τις κυβερνήσεις, θα υπερβαίνει το αρχηγικό, αυταρχικό προσωποπαγές κόμμα και θα κατοχυρώνει τις τάσεις με εκπροσώπησή τους στην ηγεσία του.

«Προτεραιότητες της πολιτικής επιβάλλεται, εδώ και τώρα , να γίνουν οι ανάγκες της Ελλάδας και των πολιτών της κι όχι οι ανάγκες των κομμάτων και των στελεχών της» γράφει ο πρώην υπουργός και προσθέτει :

« Όλες αυτές οι πολιτικές πρέπει να γκρεμιστούν στο Καιάδα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Τα παθήματα πρέπει επιτέλους να γίνουν μαθήματα».


Κάνει λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και αναφέρει :
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη την εκπόνηση και την εφαρμογή , εδώ και τώρα, ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση και θεμελίωσης της ευημερίας και της αξιοπιστίας. Το εθνικό σχέδιο δεν πρέπει απλώς να εκπονηθεί. Πρέπει να εφαρμοσθεί αμέσως και με επιτυχία» ενώ διαπιστώνει τις ευθύνες των πολιτικών για την οικονομική κατάσταση της χώρας :

«Αυτό όμως που δεν έγινε πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις , ...είναι το σημαντικότερο σήμερα πολιτικό ζητούμενο για την Ελλάδα και τους πολίτες της...Το χρέος για την ανάπτυξη βαραίνει τις πλάτες των πολιτικών. Δυστυχώς αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί ευρέως » και καταλήγει λέγοντας

« Θα αγωνιστώ για να καταρτιστεί , επιτέλους, και να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η πίστη μου σε αυτό που επιχειρώ είναι ακλόνητη!»

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου