Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ Νταλάρα: Υπερβολική η ελληνική λιτότητα - Απαιτείται διετής παράταση

Νταλάρα: Υπερβολική η ελληνική λιτότητα - Απαιτείται διετής παράταση
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια και η χώρα να λάβει επιπλέον οικονομική ενίσχυση μέσα από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της, εκτίμησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσάρλς Νταλάρα, προσθέτοντας ότι οι νέοι ευνοϊκοί όροι μπορούν να προκύψουν μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο κ. Νταλάρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Πεκίνο, εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού για το πρόγραμμα βόηθειας
προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ και να προσφέρουν πρόσθετη οικονομική στήριξη στη χώρα.
Ωστόσο, οι καλύτεροι όροι δανεισμού που θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο εάν οι Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο, και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κινήθούν γρήγορα και να επιμηκύνουν την περίοδο προσαρμογής για τουλάχιστον δύο χρόνια και να παράσχουν μια ελάχιστη επιπλεόν οικονομική ενίσχυση, ώστε αυτή η επιμήκυνση να αποβεί αποτελεσματική» υποστήριξε ο κ. Ντάλαρα.
«Μόνο 15 με 20 δισ. ευρώ χρειάζονται. Αυτό μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί, εν μέρει με το να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ και αν διαμορφωθούν πιο ευνοϊκοί όροι» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ως προς τις λύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους δόθηκε υπερβολική έμφαση σε βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας και όχι τόσο σε μακροπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου