Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Ρυθμίζονται στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια

Ρυθμίζονται στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια
Οικονομική ανακούφιση στα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες που έχουν συνάψει στεγαστικά και άλλα δάνεια πληρώνοντας με συνέπεια τις δόσεις τους επιδιώκουν να προσφέρουν κυβέρνηση και τράπεζες.
Εθελοντικές πρωτοβουλίες τραπεζών με επιμηκύνσεις δανείων ακόμη και στα 99 χρόνια, θεσμικές παρεμβάσεις στο νόμο των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, καθώς και αλλαγές στον «Τειρεσία» είναι το «πακέτο» των μέτρων που συζητούν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου μέσα από συμφωνία – πλαίσιο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και το
προεδρείο της ΕΕΤ. Όπως ανακοινώθηκε, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Χρήστος Γκόρτσος θα αρχίσουν συζητήσεις. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στεργίου ξεκινά συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων, των δικηγορικών συλλόγων, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργείο Ανάπτυξης και τράπεζες, πάντα, όμως και σε συνεννόηση με την τρόικα – όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου – φαίνεται ό,τι επεξεργάζονται τις ακόλουθες αλλαγές:
  1. Τη ρύθμιση στεγαστικών και άλλων δανείων, π.χ. επιχειρηματικά, με τέτοιο τρόπο ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Η γενική γραμματεία Καταναλωτή διερευνά τη δυνατότητα θέσπισης μιας τέτοιας οριζόντιας ρύθμισης. Το «πλαφόν» στη δόση σημαίνει με απλά λόγια την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που είναι τώρα, στα 50 ακόμη και στα 99 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό λύσεις που μελετούν οι τράπεζες είναι κι εκείνες του leasing.
  2. Την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τη δυνατότητα της ρύθμισης δανείων. Για παράδειγμα οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι όμως, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους από την εργασία τους και χωρίς να έχουν κάποιο άλλο έσοδο, απειλούνται να βγουν στο «κόκκινο», να μπορούν να απολαμβάνουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Είτε αυτές θα είναι η μείωση των δόσεων είτε ενδεχομένως η χρήση διατάξεων του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
  3. Βελτίωση του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών – γνωστός κι ως «νόμος – Κατσέλη». Εξετάζεται το ενδεχόμενο της αλλαγής των διατάξεων ώστε να έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής σε αυτόν κι άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως οι επαγγελματίες. Επίσης, από τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν είναι και ο όγκος υποθέσεων που δέχονται τα Ειρηνοδικεία με αποτέλεσμα να ορίζονται δικάσιμοι ακόμη και το 2018.
  4. Πιο ελαστικά κριτήρια για τους επιχειρηματίες που εντάσσονται στον Τειρεσία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο για όσους έχουν μπει στη λίστα, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, να μπορούν να εκδίδουν μπλοκ επιταγών και να έχουν ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωνε χθες πως σε καμία περίπτωση κυβέρνηση και τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγές και δη θεσμικές, αν δεν συναινέσει η τρόικα: «Δεν θα τινάξουμε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», έλεγε χαρακτηριστικά.
ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου