Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ



 Παράταση, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, θα πάρει η προθεσμία για τα αυθαίρετα, για την υπαγωγή τους στην ρύθμιση τακτοποίησης.
 Η σχετική απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδος, ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η κωδικοποίηση του σχετικού νόμου (Ν.4014/11), διαχωρίζοντας τα αυθαίρετα κτίσματα από τις πολεοδομικές παραβάσεις.
 Γεγονός που θα τροποποιήσει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, τα οποία για κάποιες περιπτώσεις παραβάσεων θα μειωθούν δραστικά, μετά, μάλιστα και την εναρμόνιση του Ν.4014/11, με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του έτους.
 Γιατί ο νέος Κανονισμός, επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνον στον τρόπο δόμησης, αλλά και
στις προβλεπόμενες χρήσεις τμημάτων του κτίσματος. Όπως για παράδειγμα, στα υπόγεια, το 50% της επιφάνειας των οποίων με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, αποτελεί χώρο κύριας χρήσης. Έτσι, όποιος υπαχθεί σε διαδικασία τακτοποίησης, για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης υπόγειου χώρου, με βάση όσα ο νέος κανονισμός ορίζει, το επιβαλλόμενο πρόστιμο θα υπολογιστεί για την μισή επιφάνεια, αφού το υπόλοιπο 50%, θεωρείται χώρος κύριας χρήσης.
 Όπως αποκάλυψε το kathimerini.gr, την περασμένη εβδομάδα, πέραν των έμμεσων μειώσεων στα πρόστιμα που θα επέλθουν με την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κανονισμού, θα έχουμε και άμεσες μειώσεις, στα, ήδη, καταλογισθέντα πρόστιμα.
 Οι μειώσεις αυτές, έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών και συνδέονται με την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Έτσι, για να τύχει κάποιος μείωση του καταλογισθέντος προστίμου, πρέπει να καταβάλει, μέχρι κάποια ημερομηνία, συγκεκριμένο αριθμό δόσεων. Κι αυτό ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ομαλής υλοποίησης του προϋπολογισμού.
 Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, σε ερώτηση της εφημερίδας Καθημερινής , εάν στο καθεστώς μειωμένων προστίμων, που θα προκύψει από την εναρμόνιση του νόμου 4014/11, με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, θα συμπεριληφθούν οι αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις οποίες, τα καταλογισθέντα πρόστιμα κατεβλήθησαν εφάπαξ, από το Υπουργείο ήταν κατηγορηματικοί: δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων. Όσοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ, έτυχαν της έκπτωσης του 20%, ενώ όσοι το καταβάλλουν σε δόσεις, θα υπαχθούν στην ρύθμιση της έκπτωσης, μετά την καταβολή συγκεκριμένου αριθμού δόσεων, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου