Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΡΕΜΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Τώρα είναι η ώρα για παρέμβαση υπέρ του ευρώ, λέει ο ΟΟΣΑ

Τώρα είναι η ώρα για παρέμβαση υπέρ του ευρώ, λέει ο ΟΟΣΑ «Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε το πιστωτικό άνοιγμα από πλευράς των αγορών σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη» τόνισε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, σε συνέντευξη στο Reuters.
Εκφράζοντας την υποστήριξή του στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά κρατικών ομολόγων, ένα ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκμεταλλευτεί την «ευκαιρία» που της έχει παρουσιαστεί από την πρόσφατη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές για να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη κρίση χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης.
«Νομίζω ότι είναι τώρα καιρός οι Ευρωπαϊκές αρχές να ασκήσουν σθεναρές πιέσεις προς μια λύση»,
δήλωσε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η τοποθέτησή του έγινε λίγες ημέρες πριν από μια σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που χαρακτηρίζεται κρίσιμη, αφού αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους.
Ο Παντοάν είπε πως ο ΟΟΣΑ ανέμενε έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο στις αγορές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά αυτό δεν συνέβη και υποστήριξε πως οι αγορές βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση.
«Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε αυτό που μοιάζει να είναι ένα πιστωτικό άνοιγμα από πλευράς των αγορών σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» που της παρουσιάστηκε, είπε ο Ιταλός οικονομολόγος, που κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών τίτλων.
Ο Παντοάν επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι τα μεγάλα σπρεντ --η διαφορά των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων από τα 10ετή γερμανικά ομόλογα αναφοράς-- με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντανακλούν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία τους, αλλά μάλλον τους φόβους περί διάλυσης της ευρωζώνης.
«Εάν αυτό είναι ορθό, τότε η απάντηση σε αυτά τα σπρεντ πρέπει να είναι το να καθησυχαστούν οι αγορές πως η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, πέρα από το γεγονός ότι οι χώρες αυτές πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές τους προσαρμογές», ανέφερε.
«Άρα η παρέμβαση στις αγορές ομολόγων είναι μια πολύ σημαντική προσωρινή υποστήριξη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής», πρόσθεσε. «Εάν η ΕΚΤ κατάρτιζε προτάσεις που δίνουν σαφές περιεχόμενο στις ιδέες περί υποστήριξης των αγορών κρατικών τίτλων, αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό», επέμεινε ο Παντοάν.
Οι προτάσεις περί παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων συναντούν όμως την έντονη αντίθεση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Ο Γενς Βάιντμαν αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στους δημοσιογράφους ερωτηθείς για ένα δημοσίευμα στον Τύπο της χώρας του που ανέφερε ότι έχει απειλήσει να υποβάλει την παραίτησή του γι' αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου