Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Έβαλαν φωτιά στο τελευταίο κομμάτι του περιαστικού δάσους της Καβάλας!


Άγνωστος ή άγνωστοι εμπρηστές προσπάθησαν χθες στις 5 το απόγευμα να κάψουν και τον τελευταίο πνεύμονα του περιαστικού δάσους της πόλης της Καβάλας, αλλά ευτυχώς με τις επίμονες προσπάθειες όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, με τη βοήθεια των δύο Πετζετέλ καθώς και ενός ελικοπτέρου που κατέφτασε από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και διασωστικών ομάδων και πολιτών. Την υλικοτεχνική βοήθεια προσέφεραν οι γύρω Δήμοι και τελικά γύρω στις 9 το βράδυ κατάφερε να ελεγχθεί η φωτιά.

Ο καπνός από τη φωτιά ήταν ορατός από τα περισσότερα σημεία της πόλης της Καβάλας και αυτό συνέβαλε στο να προστρέξουν εκατοντάδες πολίτες για να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της. Συνολικά κάηκαν 40 στρέμματα πευκοδάσους της περιοχής «Πλατανάκια» του Κουλέ, ενώ η πυρκαγιά στο κυριότερο σημείο της ξεκίνησε από την στάση του Κόντου, πίσω από την πιάτσα ταξί στον Προφήτη Ηλία. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας βρισκόταν στη φωτιά που είχε ξεσπάσει προχθές το βράδυ στην περιοχή των Κρηνίδων, προκειμένου να ελέγξουν τυχόν αναζωπύρωσή της. Προσέτρεξε βέβαια με την πρώτη κλήση ένα όχημα, πολύ γρήγορα κατέφθασαν άλλα τρία οχήματα
της Π.Υ. Καβάλας και μέσα σε 30 λεπτά, ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση άλλα τέσσερα οχήματα από την Ελευθερούπολη, τη Χρυσούπολη, τη Ξάνθη και τη Δράμα. Στο έργο της κατάσβεσης βοήθησαν και οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου, ενώ ήταν σε ετοιμότητα και βυτιοφόρα του Δήμου Νέστου. Αποφασιστικό έργο προσέφεραν και οι διασωστικές ομάδες της Καβάλας, καθώς και πολλοί εθελοντές - δημότες.

Το συντονισμό της κατάσβεσης της πυρκαγιάς είχε αρχικά ο Διοικητής της Π.Υ. Καβάλας κ. Αθανασίου ενώ άμεσα προσέτρεξε και ανέλαβε την ευθύνη της επιχείρησης ο Περιφερειακός Διοικητής ΑΜ-Θ της Π.Υ. Παναγιώτης Ντικούδης. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Πετζετέλ μέχρι τη δύση του ήλιου κατάφεραν και έκαναν πέντε ρίψεις επιβραδυντικού υλικού ενώ το ελικόπτερο πρόλαβε να κάνει τρεις ρίψεις θαλασσινού νερού. Συνολικά επιχείρησαν στην κατάσβεση της φωτιάς γύρω στα 40 άτομα, και όπως προαναφέραμε γύρω στις 9 η φωτιά είχε οριοθετηθεί και γινόταν έλεγχος στο καμένο - άκαυτο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας εξετάζει βέβαια όλα τα ενδεχόμενα για τους λόγους έναρξης της δασικής αυτής πυρκαγιάς, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό λόγω της ώρας και του σημείου που ξεκίνησε η πυρκαγιά, ενώ διαπιστώθηκαν προσπάθειες να ξεκινήσουν και άλλες πυρκαγιές παράλληλα σε ορισμένα σημεία, φωτιές που έσβησαν είτε μόνες τους είτε με μικρή προσπάθεια αυτών που προσέτρεξαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου