Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοψήφισμα...με το ζόρι στη Καταλονία


Δημοψήφισμα...με το ζόρι στη Καταλονία
     Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη περιφέρεια της Καταλονίας ύστερα και από την προκήρυξη πρόωρων περιφερειακών εκλογών από τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας. Ο Μας, προκηρύσσοντας χθες τις εκλογές, τόνισε πως έφθασε ο καιρός για την Καταλονία «να εξασκήσει το δικαίωμα της στην αυτοδιάθεση», προσθέτοντας πως «το Κοινοβούλιο που θα
προκύψει από τις κάλπες θα έχει μια ιστορική ευθύνη».
Η αλήθεια είναι πως η Καταλονία αποτελούσε μια κινητήριο δύναμη για όλη την Ισπανία με 7,5 εκατ κατοίκους και μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης στην οικονομία της χώρας. Τώρα όμως είναι η πιο χρεωμένη πειφέρεια με χρέος στο 22% του ΑΕΠ και έχει ήδη πάρει βοήθεια 5 δισ για να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας, που ευελπιστεί ότι η εθνικιστική συμμαχία της οποίας ηγείται θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου, βασίζεται στη διόγκωση του αυτονομιστικού συναισθήματος της περιοχής απέναντι στην οικονομική κρίση, που βρήκε ηχηρή έκφραση στις μεγάλες διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή την καταλανική εθνική εορτή της Ντιάδα, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου