Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Καταρρέουν τράπεζες στη Γαλλία Κοινοτικό ΟΚ αναμένει η κυβέρνηση Ολάντ για τη διάσωση


Καταρρέουν τράπεζες στη ΓαλλίαΗ κρίση πλήττει πλέον και το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με την πρώτη κατάρρευση τράπεζας να είναι πλέον γεγονός. Η Crédit Immobilier de France ζήτησε κρατική στήριξη και η κυβέρνηση Ολάντ έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Κομισιόν και είνα εν αναμονή της απάντησης ώστε να διαθέσει κεφάλαια για τη διάσωση της τράπεζας. Στο παρελθόν είχε καταρρεύσει και η Dexia η οποία όμως θεωρείται Βελγο-γαλλική και για την οποία διατέθηκαν €90 δισ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το timing  της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα κακό για την κυβέρνηση Ολάντ καθώς μελετά πρίογραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης ώστε να περιορίσει δραστικά το έλλειμμα των 30
δισ.
Ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του διευκρίνησε πως η κυβέρνηση θα δόσει εγγυήσεις στην Crédit Immobilier de France ώστε να μπορέσει να δανειστεί ξανά από τις αγορές. Παρ όλα αυτά ο υπυοργός Οικονομικών της Γαλλίας δεν διευκρίνησε το ύψος των εγγυήσεων που θα παρασχεθούν.
Ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι ρόλο στην κατάρρευση έπαιξαν και οι νέες απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ καθώς έφεραν την CIF σε ακόμα πιο δυσεχρή θέση.
Οι υποχρεώσεις της CIF ανέρχονται στα €40 δισ. και τα ίδια κεφάλαια στα €2,4 δισ. ενώ η τράπεζα καλείται να αποπληρώσει ομόλογο €1,75 δισ. που λήγει τον Οκτώβριο και είναι αδύνατο να το πράξει υπό τις τρέχουσες συνθήκες. 
Το... πιστοποιητικό θανάτου το εξέδωσε η Moody's στα τέλη Αυγούστου, όταν την υποβάθμισε αποκόπτοντας την από τις αγορές.
Η κυβέρνηση Ολάντ ήλπιζε πως το γαλλικό ΤΤ Banque Postale που αποτελεί τον τραπεζικό βραχύονα των κρατικών ταχυδρομείων θα παρενέβαινε εξαγοράζοντας την CIF, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου