Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζουμε να "τρώμε" από τα έτοιμα-Εκροή καταθέσεων, μείωση δανείων και τον Αύγουστο


 Συνεχίστηκαν, αλλά με περιορισμένο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, οι εκροές των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Αύγουστο, φτάνοντας συνολικά στα 500 εκατ. ευρώ. Έτσι το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε στα 153,4 δισ. ευρώ από 153,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων είχε δείξει ότι αντιστρεφόταν τον Ιούλιο, οπότε καταγράφηκαν εισροές περίπου 3 δισ. ευρώ.
        
Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα συνεχίστηκε και η μείωση των δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 4,8% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Έτσι το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες περιορίστηκε στα 233,03 δισ. ευρώ από τα 252,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2011. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν και τον Αύγουστο αρνητική καθώς οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
        
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 657 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2011: αρνητική καθαρή ροή 690 εκατ. ευρώ) ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο επίπεδο του -5,3%. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -4,6% από -5,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν περισσότερο αρνητικός, στο -17% τον Αύγουστο του 2012, από -8% τον Ιούλιο του 2012.
        
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 42 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Αύγουστος 2011: αρνητική καθαρή ροή 143 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με το προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2012: -4,7%, Ιούλιος 2012: -5,3%).
        
Όσον αφορά το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια περιορίστηκε κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι υποχωρώντας στα 108,07 δισ. ευρώ, από 115,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου του 2011. Στις χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων καταγράφηκε περαιτέρω μείωση τον Αύγουστο φέτος, κατά 3,6%, καθώς έφτασαν στα 75,4 δισ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση (5,3%) στα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να διαμορφώνεται στο τέλος Αυγούστου στα 30,7 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου