Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ντράγκι βγάζει λαγό από το ημίψηλο Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Νέος πονοκέφαλος για Μέρκελ

Ο Ντράγκι βγάζει λαγό από το ημίψηλοΔήλωση με την οποία ανατρέπει τα δεδομένα και παρακάμπτει τα προσχώματα που έθετε η Γερμανία για την αγορά κρατικών ομολόγων από τις ταλανιζόμενες χώρες της Ευρωζώνης έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί χρηματοδότησης των κυβερνήσεων εάν αγοράσει βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα.
Η δήλωση αυτά ήταν απάντηση σε σχετική ερώτηση Ευρωβουλευτών αλλά αποτελεί και το κυριο όπλο στη φαρέτρα των Μόντι και Ραχόι ενώ δημιουργεί
νέους πονοκεφάλους στην Άγκελα Μέρκελ και φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο τον Γενς Βάιντμαν.
«Αγορά ομολόγων διαρκείας έως τρία έτη δεν αποτελεί χρηματοδότηση των κρατών» είπε ο Draghi σε κεκλεισμένων των θυρών ακρόασή του σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Mario Mauro και άλλους ευρωβουλευτές.
Η είδηση προκάλεσε ευφορία στις αγορές χρέους, με την απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου να υποχωρεί κάτω από τα 2,7% για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο.
Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αποκαλύψει στις 6 Σεπτεμβρίου λεπτομέρειες του σχεδίου του για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου