Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Το υπουργείο δεν αναμένει προβλήματα στα σχολεία

Το υπουργείο δεν αναμένει προβλήματα στα σχολεία
από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 
Το υπουργείο δεν αναμένει προβλήματα στα σχολεία
Του Αποστολου Λακασα

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε χθες η ηγεσία του υπ. Παιδείας μετά την πεντάωρη σύσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση είναι η κάλυψη των λειτουργικών κενών λόγω των ελάχιστων (μόλις 225) διορισμών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φέτος. Τα κενά που θα προκύψουν θα αντιμετωπισθούν με τις προσλήψεις αναπληρωτών, οι οποίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», θα γίνουν σε δύο κύκλους: ο πρώτος στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου και ο
δεύτερος στις 7 Σεπτεμβρίου. Συνολικά θα γίνουν 12.500 προσλήψεις αναπληρωτών επτάμηνης σύμβασης, ενώ ακόμη 4.000 προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν μέσω των πιστώσεων του ΕΣΠΑ .

Ειδικότερα, στη σύσκεψη οι περιφερειακοί διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσίασαν τα κενά που προέκυψαν στις περιφέρειές τους μετά την ολοκλήρωση των μεταθέσεων και των αποσπάσεων που προηγήθηκαν. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι σε απόλυτους αριθμούς μόνο σε τρεις περιφέρειες -Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη- οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί είναι λιγότεροι από τα υπάρχοντα κενά. Ομως, τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με μία απλή ανακατανομή προσωπικού. Και αυτό διότι μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε μία ειδικότητα, την ίδια στιγμή που σε άλλες ειδικότητες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αττική, τη μεγαλύτερη περιφέρεια με περίπου 500.000 μαθητικό πληθυσμό και στις δύο βαθμίδες, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 400 κενά δασκάλων και 250 νηπιαγωγών. Για τις ανάγκες θα αξιοποιηθούν -εάν είναι δυνατόν- εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (π.χ. γυμναστές, πληροφορικής, ξένων γλωσσών) που έως πέρυσι υπηρετούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη, στα σχολεία της τεχνολογικής εκπαίδευσης της Αττικής υπάρχει πλεονάζον προσωπικό με τέτοια ειδικότητα, που δεν είναι δυνατό να καλύψει κάποιο άλλο κενό.

Από την πλευρά τους πάντως οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες θεωρούν ότι τα προβλήματα στα σχολεία θα είναι μεγάλα. Αύριο το πρωί (11 π.μ.) έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι θα γίνει η πρώτη κινητοποίηση για τη νέα σχολική χρονιά από αδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν επιπλέον διορισμούς. Την κινητοποίηση στηρίζει η ΟΛΜΕ. Από την άλλη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ως προς τα βιβλία, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία διανομής τους, αφού έως και την επόμενη Τρίτη θα έχουν φτάσει στα σχολεία και τα κέντρα διανομής και τα τελευταία εγχειρίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου