Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Σόρος και Μέρκελ τρόμαξαν τις αγορές Φόβοι για εξάπλωση της ύφεσης στη Γερμανία ανακόπτουν το ράλι στα χρηματιστήρια

Σόρος και Μέρκελ τρόμαξαν τις αγορές
Ενα εκτηκτικό κοκτέιλ ειδήσεων αποτελούμενο από τις δηλώσεις του Τζ. Σόρος για την επερχόμενη ύφεση στη Γερμανία και την περίεργη στροφή 180 μοιρών της Μέρκελ προς την Ελλάδα προκάλεσε ανησυχία στις αγορές ανακόπτοντας αιφνιδίως το ανοδικό ράλι που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα. Η ανασφάλεια φαίνεται ξανά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα επενδυτών και traders ενώ οι επισημάνσεις του μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος για εξάπλωση του υφεσιακού περιβάλλοντος τη Γερμανία σε έξι μήνες τρόμαξε άπαντες.
Μεταξύ άλλων ο Τζ. Σόρος κάλεσε τη Γερμανία είτε να παίξει το ρόλο της ηγεμονικής δύναμης ανοίγοντας το δρόμο της εξούδου από την κρίση είτε να διευκολύνει τους υπόλοιπους αποχωρώντας από την Ευρωζώνη. Το Sofokleousin.gr είχε επισημάνει πρώτο το άρθρο το αρθρο-παρέμβαση του Σόρος από το project syndicate με τίτλο "Σόρος: Έξοδος της Γερμανίας θα σώσει το Ευρώ".
Αναστάτωση στις αγορές και στις Βρυξέλλες θα προκαλέσει, εντός των επομένων ημερών, και η παρέμβαση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο οποίος μοιάζει
βασιλικότερος του βασιλέως στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας υιοθετώντας τις απόψεις των πλέον ακραίων Γερμανών. Μετξύ άλλων ο Τρισέ ζητά απόλεια εθνικής κυριαρχίας και επιβολή μέτρων απ ευθείας από την Ευρωζώνη στις χώρες που αδυνατούν να... συμμαζευτούν, υποστηρίζοντας πως το σύστημα ποινών του Συμφώνου Σταθερότητας δεν αποδίδει.
Οι αγορές

Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων οι δείκτες παρέδωσαν τα αρχικά τους κέρδη καθώς οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στα τελευταία λεπτά των συνεδριάσεων οδηγώντας τις αγορές στο κόκκινο.
Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχώρησε οριακά κατά 0,03% διαμορφούμενος στις 5793 μονάδες.
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ισορόπισε ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη υποχωρώντας κατά 0,01% στος 7214 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC-40 έχασε 0,37% για να κλείσει στις 3506 μονάδες.
Απώλειες 0,2% κατέγραψε και ο IBEX στη Μαδρίτη διαμορφούμενος στις 7858 μομάδες. 
Στο Μιλάνο ο MIB έκελισε στις 16092 μονάδες με απώλειες 0,11%.
Ομόλογα
Αργά το βράδυ ενισχύονταν οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς φτάνοντας στο 1,69%. Το αντίστοιχο γερμανικό έγραφε κέρδη 1,71% στο 1,55%, ενώ το ιταλικό ενισχύονταν κατά 1,93% στα 5,11%.
Στον αντίποδα μικρή κάμψη σημείωσαν οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, υποχωρώντας στο 5,67%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου