Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Αποσπάσεις καθηγητών ΔΕ από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, του αιρετού Δημήτρη Καρλαύτη


Καρλαύτη Δημητρίου
Καθηγητή Χημικού
Αιρετού ΚΥΣΔΕ
(Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου
 Δ/θμιας Εκπαίδευσης)

Αποσπάσεις καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

 Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε η τρίτη φάση των αποσπάσεων. Στη διαδικασία αυτή το συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να εξετασθούν όλες οι ενστάσεις και οι αιτήσεις επανεξέτασης των συναδέλφων που ζητούσαν απόσπαση. Προς τούτο πρότεινε να χρησιμοποιηθούν όλα τα κενά που δόθηκαν για διορισμούς αναπληρωτών. 

Δυστυχώς η διοίκηση αποφάσισε και έδωσε εντολή να εξετασθούν οι αιτήσεις μόνο των τριτέκνων, αυτών που είχαν πρόβλημα υγείας οι ίδιοι, οι σύζυγοι ή τα τέκνα τους καθώς και ορισμένων ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης και μάλιστα μόνο σε περιοχές που υπήρχαν κενά. 
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστες αποσπάσεις, αριθμός δυσανάλογος με τις ανάγκες
των συναδέλφων. Με τη λογική αυτή έγιναν 14 αποσπάσεις για να διορθωθούν λάθη στα μόρια από τις δυο προηγούμενες φάσεις, 27 αποσπάσεις, κατά προτεραιότητα για τις ειδικές κατηγορίες ανεξαρτήτως κενού, 74 αποσπάσεις για τρίτεκνους και λόγους υγείας, μόνο σε κενά και σύμφωνα με τα μόρια, καθώς και 37 αποσπάσεις τεχνικών ειδικοτήτων πάλι σε κενά και σύμφωνα με τα μόρια τους. Τέλος έγιναν 4 τροποποιήσεις και 19 ανακλήσεις.

Έτσι επί 1.200 αιτήσεων ικανοποιήθηκαν μόνον 152. Αυτό αν συνδυαστεί με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα μετά τις περικοπές  των αποδοχών τους όλοι οι εκπαιδευτικοί, αντιλαμβάνεται κανείς την τραγική κατάσταση που θα βρεθούν εκατοντάδες συνάδελφοι πολλοί εκ των οποίων μάλιστα θα έχουν να συντηρήσουν ακόμη και τρία σπίτια όταν έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Πολλοί επίσης συνάδελφοι οδηγούνται από αυτή τη λογική του Υπουργείου στο να ζητήσουν άδειες άνευ αποδοχών για να βρεθούν κοντά στην οικογένεια τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό απευθυνόμενος στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πιστεύω ότι πρέπει με την ευαισθησία που τους διακρίνει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα για μια ακόμη φάση αποσπάσεων το συντομότερο δυνατό. Να δώσουν οι διευθύνσεις σωστά τα κενά διότι αποδείχθηκε ότι στην προηγούμενη φάση δόθηκαν λανθασμένα. Για παράδειγμα σε περιοχή είχαν δοθεί για την προηγούμενη φάση 48 υπεραριθμίες φιλολόγων ενώ τώρα στην ίδια περιοχή δίνουν 35 κενά για διορισμό αναπληρωτών. Το ίδιο σίγουρα θα έγινε και σε άλλες ειδικότητες.

Υπάρχουν αρκετά κενά και στην πρωτοβάθμια για τις ειδικότητες ξένων γλωσσών και ειδικότερα των Γαλλικών και όχι μόνο, καθώς και των Γυμναστών και Πληροφορικής. Να δοθεί η δυνατότητα στο συμβούλιο να εξετάσει επιτέλους και αποσπάσεις από περιοχές που οι συνάδελφοι είναι υπεράριθμοι σε άλλες περιοχές που υπάρχουν υπεραριθμίες στην ειδικότητα. Αυτό δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε δίνει την αίσθηση στον εκπαιδευτικό ότι διώκεται, αλλά αντίθετα όταν είναι κοντά στην οικογένεια του και δεν υφίσταται την οικονομική αφαίμαξη είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει περισσότερο στο ρόλο που κάθε φορά του ανατίθεται από την υπηρεσία.

Τέλος ο κλάδος απαιτεί να μη γίνουν διορισμοί αναπληρωτών σε περιοχές που εκκρεμούν αιτήσεις απόσπασης μονίμων εκπαιδευτικών πριν γίνει και μάλιστα το συντομότερο δυνατό μια ακόμα φάση αποσπάσεων.          



                                                                                                 Με τιμή

                                                                                                      Καρλαύτης Δημήτρης
                                                                                                    Αιρετός ΚΥΣΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου