Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Μ. Ντράγκι: Θα αγοράζουμε συνεχώς ομόλογα, των χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να προβεί εκ νέου στην αγορά χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των υψηλών επιτοκίων, δυνητικά χωρίς ποσοτικό περιορισμό, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι πριν από λίγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.
   Η ΕΚΤ θα εγκαινιάσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζει «Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT), λόγω των «σοβαρών αναταράξεων που παρατηρήθηκαν στις αγορές κρατικών ομολόγων οι οποίες προέρχονταν από τους αβάσιμους φόβους εκ μέρους των επενδυτών» σχετικά με το ευρώ, είπε ο 65χρονος Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη.
   Ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει «χωρίς ποσοτικό όριο» κρατικά ομόλογα
βραχυχρόνιας διάρκειας, 1 έτους ως 3 ετών, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση χρέους.
   Καταργείται το πρότερο πρόγραμμα, το SMP, που σύμφωνα με τον Ντράγκι ήταν πιο περιορισμένο και άρα λιγότερο αποτελεσματικό.
   Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέκρουσε τις ενστάσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Γερμανίας, αν και πάντως επισήμανε ότι οι αγορές ομολόγων θα γίνονται υπό «αυστηρούς όρους», τους οποίους θα καθορίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο διάδοχός του Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
   Ο Ντράγκι παραδέχθηκε πάντως ότι τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου μειοψήφησε και τάχθηκε εναντίον της απόφασης να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους, χωρίς να το κατονομάσει, αν και είναι γνωστό πως ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν αντιτασσόταν στα σχέδια του Ιταλού προέδρου της ΕΚΤ.
   Εξάλλου η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, και προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.
   Η τράπεζα, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, έχει στόχο να διατηρείται το ποσοστό του πληθωρισμού περί το 2%. Ωστόσο, προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 2,5% το 2012 (από 2,4%) και επίσης αύξηση κατά 1,9% το 2013 (από 1,6%).
   Ακόμη, στις μακροοικονομικές του προβλέψεις, το ίδρυμα αυτό προέβλεψε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πολύ σταδιακή και ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για συρρίκνωσή του από -0,6% ως 0,2% για φέτος. Για το 2013, η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι πολύ λιγότερο σαφής, αφού κινείται σε ένα φάσμα από τη συρρίκνωσή του κατά -0,4% ως ανάπτυξη 1,4%.
   Η προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας, πριν από τρεις μήνες, ήταν -0,5% ως 0,3% το 2012 και 0,0% ως 2,0% το 2013.
   «Αναμένουμε η οικονομία της ευρωζώνης να ανακάμψει πολύ σταδιακά», ανέφερε ο Ντράγκι.
   Η ΕΚΤ εξάλλου διατήρησε το βασικό, παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0,75%.
   Τον Ιούλιο, ο Ντράγκι είχε δεσμευτεί πως θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προασπίσει το ενιαίο νόμισμα και σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι το νέο του σχέδιο έχει στόχο να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στις αγορές και να «αποτραπούν δυνητικά καταστροφικά» σενάρια.
   Σύμφωνα με τον ίδιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στην κατάρτιση και στην επιτήρηση των όρων που θα τίθενται για την επαναγορά κρατικού χρέους στην δευτερογενή αγορά και ότι η επαναγορά θα σταματάει εάν οι όροι αυτοί δεν τηρούνται.
   Ακόμα, ο Ντράγκι επισήμανε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να απεμπολήσει το δικαίωμά της να εξαιρείται από την απομείωση αξίας ομολόγων που διακρατεί και άρα να αντιμετωπίζεται όπως και οι ιδιώτες επενδυτές σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρεών.
   Πάντως, με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να αναμένεται να αποφασίσει για το εάν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ο ΕΜΣ συμβαδίζουν με το θεμελιώδη νόμο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας, δεν αναμένεται η ΕΚΤ να δράσει άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου