Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αντ. Σαμαράς στο υπουργικό συμβούλιο: Σε δύο χρόνια θα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα


Τους στόχους της κυβέρνησης παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την εμπέδωση στους πολίτες του αισθήματος της ασφάλειας.

Στην ομιλία του προς τους υπουργούς, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τόνισε πως τα μέτρα δεν είναι μάταια και επεσήμανε πως σε δύο χρόνια θα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα. Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες. Είναι όμως οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης, όπως είναι η επιστροφή των χρεών του δημοσίου, η ενεργοποίηση των

κοινοτικών κονδυλίων, το ξεπάγωμα των χρηματοδοτούμενων έργων και η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέες μεθόδους».

Ξεκαθάρισε πως «το 2013 θα έχει αναχαιτιστεί η ύφεση και θα έχει περιοριστεί η ανεργία και τα λουκέτα» και ήταν σαφής τονίζοντας πως «η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ». Για μια ακόμα φορά πάντως κατηγόρησε όσους επιδιώκουν με τη στάση τους την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της αλλαγής του κλίματος.

«Το λόμπι της δραχμής είναι πράγματι πολύ ισχυρό εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά έχασε την πρώτη μεγάλη μάχη», είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως πλέον υπάρχει και ένα λόμπι των συμμάχων της Ελλάδας. Τονίζοντας πως, πλέον, έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, υπογράμμισε ότι «έχει ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση και έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας» ενώ ξεκαθάρισε πως «θα σταθούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει και οι Ευρωπαίοι να σταθούν συνεπείς δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική μας ανάπτυξη».

Κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και μάλιστα μέτρων που θα οδηγούν στην ανάπτυξη καθώς, όπως είπε, «αν είναι μόνο τα 11,5 δισ. των περικοπών χωρίς πολιτική ανάπτυξης, τότε θα συμπληρώσουμε οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στα οποία θα έχουμε απωλέσει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί, θα επισπεύσουμε όλες τις συμπληρωματικές πολιτικές, τις πολιτικές που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις επενδύσεις, θα υπάρξει μόνιμη αληθινή φορολογική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους υπουργούς για το μέχρι τώρα έργο τους και για το γεγονός ότι στηρίζουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δοθούν στους ΟΤΑ είπε χαρακτηριστικά: «στραγγίξαμε την τελευταία σταγόνα που υπήρχε για να στηρίξουμε το έργο τους».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με ορίζοντα τετραετίας, χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Κάλεσε, μαλιστα, τους υπουργούς να βρουν τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους λέγοντάς τους: «ξέρω ότι φτάσαμε μέχρι το κόκκαλο, πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα καθώς τα 11, 5 δισ. είναι μόνο απο περιορισμό δαπανών».

Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του Κωσταντίνου Μενδάκου στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ στις θέσεις των 4 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου τοποθετούνται οι Σπύρος Ζιάκος, Χαράλαμπος Δημάδης, Βασίλης Λυκούδης και Γιώργος Γιαννούλης. Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναλαμβάνει η Γαρουφαλιά Καλαμπαλ
ίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου