Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Έφοδος σε ΝΑΤΟϊκή βάση Νεκροί αμερικανοί στρατιώτες, η εκδίκηση των Ταλιμπάν για την ταινία

Με επίθεση στην αυστηρά φρουρούμενη βάση Καμπ Μπάστιον του νότιου Αφγανιστάν πήραν «εκδίκηση» οι Ταλιμπάν για την επίμαχη ταινία με τον προφήτη Μωάμεθ που έχει πυροδοτήσει αντι-αμερικανική οργή και κύμα διαδηλώσεων σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο. Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βάση της επαρχίας Χελμάντ - όπου υπηρετεί και ο πρίγκιπας Χάρι, εγγονός της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β', ο οποίος πάντως δεν κινδύνευσε.

Λίγες ώρες αργότερα, ένας αφγανός αστυνομικός στα νότια της χώρας έστρεψε το όπλο προς άνδρες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης σκοτώνοντας δύο στρατιώτες, οι εθνικότητες των οποίων δεν έχουν δοθεί επί του παρόντος στη δημοσιότητα.

Το Καμπ Μπάστιον στο νότιο Αφγανιστάν βρέθηκε το Σάββατο στο στόχαστρο των Ταλιμπάν, οι
οποίοι εισέβαλαν στην περίμετρο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση και τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός ανδρών που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ. Ακολούθησαν συγκρούσεις, στις οποίες βάσει ανακοίνωσης της Συμμαχίας σκοτώθηκαν 18 εκ των επιτιθέμενων και ένας συνελήφθη.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο BBC ότι διεξήγαγαν την επίθεση σε αντίποινα για την ταινία που χλευάζει το Ισλάμ.

Αργότερα ένας άνδρας που θεωρείται ότι είναι μέλος της αφγανικής τοπικής αστυνομίας έστρεψε το όπλο του προς το μέρος στρατιωτών της διεθνούς ΝΑΤΟϊκής δύναμης (ISAF), στα νότια της χώρας, και σκότωσε δύο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία. Στρατιώτες της ISAF ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντας τον δράστη της επίθεσης. Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την εθνικότητα των θυμάτων.

Η οργή στο μουσουλμανικό κόσμο κατά των ΗΠΑ με φόντο την επίμαχη ταινία έχει χτυπήσει «κόκκινο». Η Αλ Κάιντα της Υεμένης κάλεσε το Σάββατο τους ισλαμιστές να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ταινίας που προσβάλλει το ισλάμ και να σκοτώσουν περισσότερους αμερικανούς διπλωμάτες σε μουσουλμανικές χώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου