Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς είναι τυχερός

Θεωρητικά ο Σαμαράς είναι ένας άτυχος πρωθυπουργός. Λες και τον έπιασαν οι κατάρες της οικογένειας. Τόσοι πρωθυπουργοί πέρασαν από το Μαξίμου και όλοι τους σήκωσαν το ποτήρι για να κάνουν μία πρόποση στο πάρτι της μεταπολίτευσης. Το υψώνει και ο Σαμαράς, αλλά πρέπει να πιει φαρμάκι. Είναι πιο άτυχος και από τον ΓΑΠ. Ο Παπανδρέου ηγείτο της χώρας όταν έμπαινε σε μία περιπέτεια. Ο Σαμαράς πρέπει να τη βγάλει.

Υπάρχει όμως και άλλη άποψη. Ο Σαμαράς είναι ένας τυχερός πρωθυπουργός.
Κάνει αυτό που ονειρεύονται όλοι οι πολιτικοί: έχει πάρει στα χέρια του το τιμόνι του σκάφους την ώρα που η θύελλα δείχνει δόντια και νύχια. Αν η πατρίδα σωθεί, ο Σαμαράς θα πάει στην Πύλο και θα γράφει απομνημονεύματα. Αν η πατρίδα χαθεί, ο Σαμαράς θα πάει πάλι στην Πύλο και θα ελπίζει στη λήθη. Όχι, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αν κάνει τη δουλειά του ως οφείλει, τότε θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια και την ιστορία και τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν.

Ο Σαμαράς είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει την ευκαιρία να κάνει αυτό που πιστεύει χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος, φθορά και επανεκλογή. Πρόκειται για έννοιες που ούτως ή άλλως έχουν αλλάξει ή έχουν απαλειφθεί, δεν υφίστανται πια. Η ιδέα να ανακοινώσει ο ίδιος τα μέτρα με διάγγελμα προς τον λαό εκ πρώτης όψεως δείχνει τολμηρή (οι πρωθυπουργοί τα αποφεύγουν αυτά), αλλά από την άλλη θα ήταν, τουλάχιστον, κωμική μία προσπάθεια παραμονής του μακριά από τη φθορά. Από εδώ και πέρα, ό,τι και αν συμβεί στη χώρα θα φέρει την υπογραφή του Σαμαρά. Και δικαίως όλα, θετικά ή αρνητικά, στη δική του πλάτη θα φορτωθούν, όχι στων εταίρων του.

Τι πρέπει να κάνει; Να αποφύγει ένα βασικό λάθος. Να μην υπερασπιστεί ένα πολιτικό περιβάλλον που ήδη αποσυντίθεται. Να υπερασπιστεί τον απειλούμενο αστικό πολιτικό πολιτισμό της χώρας. Να πηγαίνει πιο συχνά στην Ομόνοια, την πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία Κολιάτσιου και στην πλατεία Εξαρχίων, γιατί όχι; Εκεί μπορεί να δει την καθημερινή ζωή του καθημερινού ανθρώπου της πόλης. Αυτός ο στόχος αρκεί για να του υποδείξει τα επόμενα βήματα, όπως στο αεροπλάνο οι φωτεινές σημάνσεις δείχνουν τη διαδρομή προς την έξοδο.
Κατερίνα Γκίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου