Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Συζητούν απομάκρυνση των Κούρδων από την τουρκική βουλή Κορυφώνεται το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία.

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει νέες εκρηκτικές διαστάσεις στο Κουρδικό Ζήτημα της γειτονικής Τουρκίας. Τις τελευταίες ημέρες, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς και άλλα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης θέτουν επί τάπητος το ενδεχόμενο της άρσης της βουλευτικής ασυλίας των Κούρδων βουλευτών.
Σε περίπτωση που δρομολογηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο θα ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση των Κούρδων και σοσιαλιστών βουλευτών από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού, Γιαλτσίν Άκντογαν παραδέχθηκε ότι το ΑΚΡ συζητά το εν λόγω σχέδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Άκντογαν, το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Κατά την άποψη του ίδιου
το συγκεκριμένο γεγονός επισκιάζει το δημοκρατικό πολίτευμα της Τουρκίας.

Στην όλη συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενη απομάκρυνση των Κούρδων και σοσιαλιστών βουλευτών από το τουρκικό κοινοβούλιο συμμετέχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το οποίο ξεχωρίζει με την εθνικιστική ρητορική του, έχει αποταθεί στην προεδρία της τουρκικής βουλής και έχει ζητήσει την άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών, οι οποίοι την προηγούμενη περίοδο συναντήθηκαν με Κούρδους αντάρτες και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ομοφωνία σε ότι αφορά την συνέχεια της παρουσίας του BDP στο τουρκικό κοινοβούλιο. Μια μικρή μερίδα των βουλευτών και μελών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δηλώνουν την αντίθεση τους με τα νέα σχέδια του ΑΚΡ και του ΜΗΡ. Από την άλλη, κάποια σημαντικά στελέχη του κόμματος συμμερίζονται τις εθνικιστικές τοποθετήσεις του κυβερνώντος κόμματος και του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων.

Η νέα πρωτοβουλία του ΑΚΡ και του ΜΗΡ έρχεται σε μια περίοδο που η ένταση στο Κουρδικό

Ζήτημα γνωρίζει νέα κορύφωση.
Την στιγμή που στην νοτιοανατολική Τουρκία οι Κούρδοι αντάρτες δίνουν μάχες σώμα με σώμα με τον τουρκικό στρατό, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του BDP έχουν ανοδική πορεία.
Πλέον, οι Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν ότι στις επικείμενες εκλογές τα ποσοστά του BDP θα αγγίξουν το ποσοστό της τάξης του 8%.
Αυτή την στιγμή το BDP εκπροσωπείται στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας με 30 έδρες. Εκτός από τους 30 βουλευτές που βρίσκονται στο τουρκικό κοινοβούλιο, έξι εκλεγμένοι βουλευτές του κόμματος παραμένουν φυλακισμένοι και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση».
Το BDP το υποστηρίζουν κυρίως οι Κούρδοι και οι σοσιαλιστικές δυνάμεις της γειτονικής Τουρκίας. Οι δυο βουλευτές του κόμματος είναι διακεκριμένα και ιστορικά μέλη της Αριστεράς της γειτονικής χώρας.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου