Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Έτσι κατέστρεψαν τα ταμεία με το “κούρεμα”

Οι υπεύθυνοι
Κάποτε μιλούσαμε για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που οδήγησε σε βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος, που χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ και που οι φταίχτες είναι ακόμη ελεύθεροι κι ωραίοι.
Όμως, υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα σκάνδαλα που μέσα στη δίνη της κρίσης περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας είναι συγκλονιστικά και θα πρέπει να σταθούμε για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί.
Οι Έλληνες πολίτες που καθημερινά χάνουν εκατομμύρια ευρώ από περικοπές και φόρους, είδαν να γίνονται καπνός μέσα σε λίγους μήνες άλλα 12 δις ευρώ. Πρόκειται για τα χρήματα από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εν μια νυκτί κουρεύτηκαν και από τα 18,7 δις ευρώ που υπήρχαν το Μάρτιο, έμειναν κάτι… ψιλά ύψους 6 δις ευρώ τα οποία δε φτάνουν ούτε για τα βασικά των ταμείων.

Είναι ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έχει γίνει στην Ελλάδα καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία, το τελευταίο αποκούμπι όλων των Ελλήνων, δεν υπάρχουν πια. Έχουν καταρρεύσει με μια και μόνο απόφαση, αυτή του κουρέματος χωρίς ανακεφαλαιοποίηση, όπως γίνεται επιλεκτικά για τις τράπεζες και δη τις ιδιωτικές.
Ταμεία άλλοτε κραταιά, πολλά εκ των οποίων δεν στηρίζονταν σε κρατικό χρήμα, βρίσκονται σε αδιέξοδο αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμη και συντάξεις ενώ έχουν κόψει τα πάντα από την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.
Τα Ταμεία αυτά, πολλές φορές χωρίς να ερωτηθούν, άλλες με τη διακριτική… ενοχή των διορισμένων διοικήσεων, είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους δις ευρώ σε τοξικά ομόλογα που κουρεύτηκαν στο όνομα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Μιλάμε ότι το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων επί ΝΔ είναι παρονυχίδα μπροστά σ’ αυτή τη λεηλασία που έχει συντελεστεί.
Και τώρα τι θα κάνουν οι Έλληνες; Που θα ακουμπήσουν για την ασφάλισή τους; Για τα φάρμακα και τα νοσοκομεία τους και το κυριότερα για τη σύνταξή τους, αν φτάσουν ποτέ να την πάρουν; Γιατί θα πρέπει να χάσουν το εφάπαξ τους, αν και το πλήρωναν κάθε μήνα οι περισσότεροι από αυτούς;
Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη απώλεια για την Ελλάδα, να μην έχει ταμεία να στηρίξουν τους έτσι κι αλλιώς πένητες Έλληνες. Γι’ αυτό το έγκλημα θα δώσει ποτέ λόγο κανείς;
 Έμειναν… ψίχουλα
Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα δεδομένα, όπως αυτά περιγράφονται σε επίσημο έγγραφο της ΤτΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν συνολικά 18,7 δισ. ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία -με βάση το νόμο- τα είχε τοποθετημένα σε ΟΕΔ. Μετά το «κούρεμα» της 12ης Μαρτίου 2012, η ονομαστική αξία τους, δηλαδή το ποσό το οποίο μπορούν οι ασφαλιστικοί φορείς να εισπράξουν μετά τη λήξη τους (κάποια ομόλογα λήγουν μετά το 2020 και τα περισσότερα μετά το ’30), μειώθηκε φτάνοντας στα 10 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση και του δεύτερου «κουρέματος» (της 11ης Απριλίου 2012) που αφορούσε στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό Δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη μια περαιτέρω μείωση 1,2 δισ. ευρώ (επιμερίστηκε στους φορείς ανάλογα με τα μερίδιά τους) φτάνοντας στα 8,8 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, εάν σήμερα, υποθετικά, οι κάτοχοι αυτών των ΟΕΔ, δηλαδή τα Ταμεία, ρευστοποιήσουν αυτούς τους τίτλους, τότε (με βάση την αποτίμηση της 31ης Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με την ΤτΕ) το εισπραττόμενο ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 4,74 δισ. ευρώ.
«Βουτιά»
Ανάλογη περικοπή έχει υποστεί και η αξία των ΟΕΔ, στα οποία είχαν επενδύσει με δική τους πρωτοβουλία οι διοικήσεις των Ταμείων κατά το παρελθόν (θεματοφύλακας και αυτών των τίτλων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ήταν και είναι η ΤτΕ). Η ονομαστική αξία αυτών των ομολόγων πριν από το «κούρεμα» ήταν 6,3 δισ. ευρώ. Μετά το PSI έφτασε στα 2,91 δισ. ευρώ και εφόσον οι κάτοχοι τους, τα Ταμεία, τα «έσπαγαν» σήμερα δεν θα εισέπρατταν περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ, η τρέχουσα αξία των ΟΕΔ τα οποία ανήκουν στα Ταμεία, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, «υπολείπεται ουσιωδώς της ονομαστικής τους αξίας».
ΑΡΙΘΜΟΙ
27.589 ευρώ από 47.640 ευρώ είναι πλέον η ονομαστική αξία των ομολόγων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ
13.075 από 22.577 ευρώ είναι η ονομαστική αξία των τίτλων του ΟΑΕΔ που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ
46,1 εκατ. ευρώ από 79,7 εκατ. ευρώ είναι η ονομαστική αξία των «κουρεμένων» τίτλων του ΜΤΠΥ που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ
654,9 εκατ. ευρώ είναι μετά το «κούρεμα» η ονομαστική αξία των ΟΕΔ του ΙΚΑ (από 1,4 δισ. ευρώ)
274,6 εκατ. ευρώ θα εισπράξει, το ΙΚΑ αν «σπάσει» τα ομόλογα αυτά σήμερα
176,4 εκατ. ευρώ ήταν η τρέχουσα αξία των ομολόγων του ΟΓΑ για τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης στις 31 Ιουλίου 2012
3,5 εκατ. ευρώ μόλις… ήταν η αξία των ομολόγων του ΕΤΕΑΜ στις 31 Ιουλίου.
από Ε.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου