Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

«Βαλκανικά Μαγειρέματα» στον Έβρο

Στο ακριτικό Σπήλαιο του δήμου Τριγώνου Έβρου συναντήθηκαν για τρεις μέρες σεφ από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, επιχειρηματίες, καθηγητές, γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε συνεταιρισμούς. Επιδόθηκαν σε ευγενή «μαγειρική άμιλλα» με παραδοσιακό φύλλο, έπαιξαν με ζυμάρια, μίλησαν για τα κοινά στοιχεία στο τραπέζι των λαών, έφαγαν και διασκέδασαν. Όλα αυτά, έγιναν στα «Βαλκανικά Μαγειρέματα στο Τρίγωνο», που διοργάνωσε ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία», σε συνεργασία με φορείς από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στόχος των εκδηλώσεων η σύσφιξη των σχέσεων των λαών, αλλά και η τουριστική αξιοποίηση της πανέμορφης περιοχής του Έβρου.

«Η γαστρονομία υπερβαίνει τα σύνορα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο executive chef, τεχνικός σύμβουλος της «Γαίας», Νίκος Φωτιάδης. Όπως επισήμανε, τα «Βαλκανικά Μαγειρέματα» ανέδειξαν τα κοινά στοιχεία στην κουζίνα της περιοχής όπου «ενώνονται» η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία.
Και στις τρεις χώρες απολαμβάνουν πίτες (κρεατόπιτες, τυρόπιτες, χορτόπιτες), ζυμαρικά, όπως τραχανά, γιουφκάδες, κους- κους, τουρσί, και αλλαντικά, όπως καβουρμά και παστουρμά.
Στον Έβρο, τόνισε ο κ. Φωτιάδης, επιβιώνουν στοιχεία της αρχαίας και της βυζαντινής κουζίνας και δεν είναι σπάνιες οι γλυκόξινες γεύσεις και τα πιάτα όπου συνυπάρχουν ο κόκορας με τα δαμάσκηνα και το μοσχάρι με τα κυδώνια. Η ιδιαίτερη αυτή η κουζίνα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να αναδείξει τον ακριτικό Έβρο σε προορισμό γαστρονομικού τουρισμού.
Ο κ. Φωτιάδης δήλωσε ενθουσιασμένος από την επιτυχία των εκδηλώσεων, οι οποίες, αν ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες, θα γίνουν θεσμός.
ΓΧ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου