Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα υποσχέσεις και αέρα κοπανιστό

Η Ελλάδα έδωσε γη και ύδωρ,αλλά  δεν έχει τίποτε χειροπιαστό στα χέρια της και κινδυνεύει και τα μέτρα να έχει πάρει και η παράταση να μη δοθεί
Στον αέρα βρίσκεται ακόμη μια φορά η Ελλάδα και το μέλλον της, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των τριών κομμάτων συμφώνησε για τα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πιο σκληρό από τα πακέτα που περιμέναμε αφού αυξήθηκε σε σχέση με τα 11,5 δισ. ευρώ ενώ οι πολίτες που θα δουν δραματική μείωση των εισοδημάτων τους θα κληθούν να πληρώσουν και 3 δισ. ευρώ σε επιπλέον φόρους. Οι οποίοι φυσικά θα βαρύνουν κατά κύριο λόγο τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους χιλιάδες κακόμοιρους που πληρώνονται με μπλοκάκι.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να είπε στον Γ. Στουρνάρα «καλή συνέχεια και καλό κουράγιο», όμως, θα πρέπει και ο ίδιος να βρει πολύ δύναμη για να αντιμετωπίσει όσα έρχονται. Και τις κοινωνικές
εκρήξεις που είναι προ των πυλών αλλά και την αδυναμία του κόσμου να εφαρμόσει τα μέτρα.
Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπροστά τους έναν εξαιρετικά δύσκολο Οκτώβρη. Ίσως εκτιμούν κάποιοι να υπάρξει η ελληνική… οκτωβριανή επανάσταση που θα δοκιμάσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση φοβάται ξεκάθαρα ότι τα μέτρα μπορεί και να μην περάσουν από τη Βουλή αφού ήδη λαμβάνουν πολύ περίεργα μηνύματα. Άλλωστε, το πολιτικό κλίμα είναι τέτοιο που ευνοεί ανταρσίες ενάντια στο πολιτικό σύστημα αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις που μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες.
Για όλους αυτούς τους λόγους επιχειρήθηκε χθες μέσα κι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, τόσο από τους αρχηγούς όσο και από τον κ. Στουρνάρα. Στο τραπέζι μπήκε το θέμα της διαπραγμάτευσης για διετή παράταση αφού υπάρχει μια γερή βάση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και της ρήτρας επίτευξης στόχων, δηλαδή λιγότερα μέτρα αν η Ελλάδα πάει καλά. Είναι το αντίθετο της ρήτρας απόκλισης που έχει ζητήσει η τρόικα και που σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε εξαιτίας της επιμονής του … Φ. Κουβέλη να μπει ρήτρα για την επίτευξη στόχων. Το ζητούσε δηλαδή η ΔΗΜΑΡ και η τρόικα έσπευσε φυσικά να το αποδεχθεί ευχαρίστως. Πρόκειται όμως για μεγάλο ρίσκο για την Ελλάδα αφού έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους που βάζει, πολλώ δε μάλλον τώρα που η χώρα είναι επί 5 χρόνια σε ύφεση.
Ωστόσο, τα πάντα είναι στον αέρα αφού πρέπει να συμφωνήσουν οι ξένοι. Πρέπει η τρόικα δηλαδή να πει το «ναι» για τα μέτρα, να βγάλει την έκθεσή της για το αν είναι βιώσιμο το χρέος και να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Όμως, αν και η Ελλάδα έδωσε γη και ύδωρ δεν έχει τίποτε χειροπιαστό στα χέρια της και κινδυνεύει και τα μέτρα να έχει πάρει και η παράταση να μη δοθεί. Η κυβέρνηση πάει ξυπόλυτη στα αγκάθια της Ευρώπης και θα παρακαλέσει ως ικέτης για μια πολιτική απόφαση. Πρέπει να πείσει ότι θα τα εφαρμόσει.
Να μας λυπηθούν δηλαδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες και να μας δώσουν διετή παράταση η οποία, όμως, δε σημαίνει ότι παίρνουμε πίσω τα μέτρα. Και κανείς επίσης, δεν μας εγγυάται ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα. Πράγμα που θα είναι η τελική καταστροφή για την κυβέρνηση, αν υποθέσουμε ότι θα την γλιτώσει από τα τωρινά.
Από την άλλη, πώς η κυβέρνηση κατέληξε στα μέτρα αυτά; Υπάρχει προσυνεννόηση με την τρόικα ότι θα περάσουν ή θα μας ζητήσουν κι άλλα …ισοδύναμα; Διότι απ’ ότι ξέρουμε η τρόικα έφυγε με πολλές εκκρεμότητες και με τον Τόμσεν να μη μιλιέται με τον Στουρνάρα.
Τα πάντα λοιπόν κρίνονται, και το έχουμε ξαναγράψει, από τις ορέξεις των ξένων, ουσιαστικά της Μέρκελ. Αλλά κρίνονται και σε δύο ακόμη σημεία: Στην κοινωνική αντίδραση και στο αν το πακέτο θα περάσει από τη Βουλή, κάτι όχι και τόσο σίγουρο.
Θεωρείται ποια σίγουρο ότι δε θα κατατεθεί το πακέτο μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα πάει στο διάστημα 8 με 18 Οκτωβρίου. Όμως, ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής δεν αποκλείεται να μην υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα και να έχουμε νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής εντός του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου