Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τι θα πεί ο Στουρνάρας στον Σόϊμπλε

Αθήνα – Βερολίνο για μια ανάσα

Ες αύριον τα σπουδαία αν και στην κυβέρνηση κρατάνε μικρό καλάθι μην τολμώντας καν να ξεστομίσουν το τι περιμένουν από την έτσι και αλλιώς σημαντική συνάντηση  του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανκ Σόιμπλε.
Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών πετάει για Βερολίνο όπου αύριο θα συναντήσει τον άνθρωπο που η γνώμη και οι αντιλήψεις του επηρεάζουν όσο κανένας άλλος το μέλλον της χώρας μας.
H συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης Σαμαρά – Μέρκελ, μόνο που θα έχει περισσότερες λεπτομέρειες από το ελληνικό δράμα που εστιάζεται στην άνευ προηγουμένου
ύφεση και τη δραχμική αβεβαιότητα που παραμένει και επικρέμαται είτε ως απειλή είτε ως μέσο πίεσης.
Δηλαδή, θα παρουσιαστούν στον Σόϊμπλε αναλυτικά και με άνεση χρόνου όλα όσα δεινά επέφερε στη χώρα μας η οικονομική ύφεση και το μνημόνιο από το 2010 που μπήκαμε στη μέγγενη του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων μας.
Όπως μαθαίνουμε, στον Γερμανό υπουργό θα γίνει μια αναλυτική παρουσίαση των επιπτώσεων που έφερε η ύφεση στο έλλειμμα και κατά συνέπεια στη δυνατότητα της χώρας μας να μπορέσει να είναι συνεπής για μηδενικά ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.
Είναι σημαντική παράμετρος που μπορεί να αποδειχθεί με νούμερα στον Γερμανό υπουργό και -σε συνδυασμό με τα άλλα οικονομικά μεγέθη που επηρεάστηκαν από την ύφεση που έφερε κατά βάση το μνημόνιο- μπορεί  να ξεκλειδώσει το θέμα επιμήκυνσης, ή κάποια άλλη λύση που δεν είναι ακόμα ορατή.
Στη συνάντησή του ο κ. Στουρνάρας με τον κ. Σόιμπλε θα προωθήσει το αίτημα επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής ως το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνία και την αγορά αλλά και τους ίδιους τους αριθμούς, τους στόχους δηλαδή του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της λεγόμενης «δραχμικής αβεβαιότητας» που δημιουργούν οι δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις (αν και τις τελευταίες ημέρες το κλίμα έχει αντιστραφεί)…
Πάντως όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης του πακέτου των μέτρων, η πίεση που δέχεται η Αθήνα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ υποχωρεί, καθώς οι δανειστές γνωρίζουν το βασικό του περιεχόμενο και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Από την άλλη, αναμένεται ο κ. Στουρνάρας να δεσμευτεί για την τήρηση των συμφωνημένων και θα συζητήσει με τον κ. Σόιμπλε και για την πορεία του χρέους, εν όψει και της έκθεσης βιωσιμότητας που θα συντάξει αυτόν τον μήνα το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου