Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ Καθ' οδόν προς την οριστική λύση

Καθ' οδόν προς την οριστική λύση
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Κώστα Τσαχάκη
Απολύτως καθοριστικά θα είναι τα προσεχή 24ωρα για την έκβαση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, που όπως όλα δείχνουν βρίσκονται σε εξέλιξη, για μία οριστική λύση για την Ελλάδα, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Τώρα, πάμε καλά» λέει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας υπογραμμίζοντας τη μεταστροφή του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα στην Ε.Ε. Τονίζει, όμως, πως ο δρόμος παραμένει μακρύς και δύσκολος μέχρις ότου υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, με μεγάλα «μέτωπα» ανοικτά, καταρχήν στο
εσωτερικό πολιτικό πεδίο και κάνει λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, βήμα προς βήμα, σε όλα τα επίπεδα.
Αν και τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά και οι αβεβαιότητες παραμένουν πολλές και σημαντικές, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πολιτικό «ατύχημα» στην Ελλάδα στη διαδικασία έγκρισης του πακέτου των 11,5 δισ., η χώρα θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια: Αυτό «μεταφράζεται» στην αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αναγκαίας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ίσως όμως και σε μια νέα απόπειρα σταθεροποίησης του ελληνικού χρέους, με προϋπόθεση τη χορήγηση δύο επιπλέον ετών για να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Καθ' οδόν προς την οριστική λύση
Η παράταση και η έκθεση
Στην πολυεπίπεδη αυτή διαπραγμάτευση, που επικεντρώνει κυρίως στο ποιος θα πληρώσει το κόστος της διετούς παράτασης, καθοριστικές θα είναι οι συνομιλίες που ξεκινούν αύριο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, καθώς η έκθεσή της θα αποτελέσει την οικονομική πλατφόρμα των όποιων πολιτικών αποφάσεων θα ακολουθήσουν.
Η Αθήνα επιδιώκει, πάση θυσία, μια θετική έκθεση από την τρόικα: Αν και όλοι γνωρίζουν πως η κριτική για τις καθυστερήσεις δεν μπορεί να αποφευχθεί, στόχος είναι να υπάρχει η διατύπωση πως η Ελλάδα προσπαθεί και υπάρχει βούληση να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό θα δώσει στην Αθήνα τη δική της επιχειρηματολογία έναντι των πιστωτών, στο αίτημα για τη διετή παράταση, εφόσον όμως έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το «πακέτο» των μέτρων.
Τι ζητούν από την Αθήνα
Την ψήφιση των μέτρων περιμένουν όμως και οι πιστωτές, και κυρίως το Βερολίνο. Κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι στο παρασκήνιο επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων και χαράσσονται λεπτές ισορροπίες με στόχο κυρίως την πολιτική διαχείριση του θέματος από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία ζητά ένα ισχυρό «χαρτί» από την Αθήνα και την τρόικα για να δικαιολογήσει στο εσωτερικό της χώρας νέες «διευκολύνσεις» προς την Ελλάδα. Εδώ εντάσσεται αφενός η ψήφιση του «πακέτου» των 11,5 δισ. από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ίσως του πιο επώδυνου που έχει εφαρμόσει χώρα της Ευρωζώνης, αλλά και μία φόρμουλα ώστε οι όποιες διευκολύνσεις προς την Ελλάδα να μη σημαίνουν πρόσθετα κεφάλαια, υπό τη μορφή τρίτου προγράμματος, το οποίο δεν συζητά καθόλου ο «σκληρός» Βορράς.
Από την πλευρά των τεχνοκρατών της τρόικας και καθαρά σε επίπεδο αριθμών το πιθανότερο είναι πως τεκμηριώνεται το ότι, με την ύφεση σε αυτά τα επίπεδα, χωρίς την παράταση και χωρίς νέες παρεμβάσεις στο «μέτωπο» του χρέους, αυτό δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο, στα όρια που θέτει η τρόικα για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας. Δηλαδή δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 120% έως το 2020, χωρίς να υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, ίσως όμως και μια νέα ήπια αναδιάρθρωση, με μείωση των επιτοκίων των δανείων που έλαβε και θα λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο όπως επισήμανε πρόσφατα και η Die Zeit, η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ, επειδή το κόστος μιας εξόδου της φαίνεται ανυπολόγιστο και το θέμα είναι πώς αυτό θα εφαρμοστεί: Ένα νέο πακέτο θα ήταν παρακινδυνευμένο, επειδή θα μπορούσε να καταψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή ή να τινάξει στον αέρα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Επομένως, θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν αλλού τα δισεκατομμύρια που λείπουν.
Ηπια αναδιάρθρωση
Η λύση ίσως κρύβεται τελικά σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την τρόικα. Ενδεικτική για το πλαίσιο των συζητήσεων που παρασκηνιακά -όπως όλα δείχνουν- βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ενός εκ των πρωταγωνιστών του PSI: Ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν οι πιθανότητες οι πιστωτές της Ελλάδας κάποια στιγμή να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, είναι να δοθεί στην Ελλάδα προτεραιότητα στην ανάπτυξη, διεμήνυσε το IIF, ζητώντας να δοθεί διετής παράταση για την εφαρμογή των περικοπών των 11,5 δισ.
Χωρίς αυτό, εκτιμά, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο «κούρεμα» αυτή τη φορά όχι στους ιδιώτες αλλά στα δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ούτε όμως και το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, εξόδου από το ευρώ και πιθανής αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης.
Θεωρεί δε πως η διετής παράταση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ένα συνολικό σχέδιο μείωσης επιτοκίων των δανείων από την τρόικα. Οι εξοικονομήσεις, τις υπολογίζει περίπου στα 18,5 δισ. ευρώ έως το 2015, υπερκαλύπτουν το κόστος της διετούς παράτασης, υποστηρίζει το IIF. Εάν αυτό συνοδευθεί από πλέγμα μέτρων, όπως μια πολιτική συμφωνία, για διάθεση του 50% των εσόδων απο αποκρατικοποιήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων, την εφάπαξ αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους και ευνοϊκές ρυθμίσεις από την Κομισιόν για την ταχεία απορρόφηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μπορούμε να επιστρέψουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 3% από το 2014, στηρίζοντας έτσι τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και τελικά τη μείωση του χρέους ακόμη και κάτω του 100% του ΑΕΠ έως το 2020.
Π. Μοσκοβισί
«Ισχυρή και δομική λύση θέλει η Γαλλία»
«Η Γαλλία θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μια λύση ισχυρή και δομική για Ελλάδα και Ισπανία, ιδανικά, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Οκτωβρίου», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Στο πλαίσιο του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Μπρούγκελ στις Βρυξέλλες ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως «βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», και τόνισε πως «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική». «Ιδανικά, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να φθάσουμε, σε λύση, κατά τη διάρκεια του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υποστήριξε αναφερόμενος σε Ελλάδα και Ισπανία, επισήμανε πως η «αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης» ενώ επανέλαβε την προσήλωση της Γαλλίας στη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.
Morgan Stanley
Hπιο «κούρεμα» του χρέους στον δημόσιο τομέα
Η ομάδα Sovereign Credit της Morgan Stanley υποστηρίζει πως ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει σε μεγάλο βαθμό αποτιμηθεί στις τρέχουσες τιμές των ομολόγων, ενώ προτείνει στους επενδυτές να παραμείνουν τοποθετημένοι σε μακράς διάρκειας ομόλογα και να ενισχύσουν τις θέσεις τους, μόνον εφόσον υπάρξει θετική έκβαση στην αξιολόγηση από την τρόικα.
Την εκτίμηση αυτή στηρίζει στο ότι θεωρεί πως τώρα υπάρχει μια ελληνική κυβέρνηση πρόθυμη να δεσμευτεί έναντι της Ευρώπης, αντί να επικεντρωθεί σε μια χρεοκοπία ή στο Grexit. Ως εκ τούτου η Ευρώπη, γνωρίζοντας πως διακυβεύονται πολλά, πιθανότατα θα δεσμευτεί. Επίσης, εκτιμά, τονίζοντας πως παρότι υπάρχουν πολλά σημεία που επιδέχονται αλλαγών και το χρονοδιάγραμμα είναι επίσης αβέβαιο, πιθανόν «η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, συζήτησης και διαφωνίας γύρω από επίσημη συμμετοχή του δημόσιου τομέα (OSI) να επιταχυνθεί το Φθινόπωρο».
«Περιμένουμε εδώ και καιρό μια μορφή ενός ήπιου OSI, εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί με προαπαιτούμενα, αλλά οτιδήποτε πέρα από αυτό, συμπεριλαμβανομένου περισσότερου χρόνου, και επομένως κεφαλαίων, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναμένεται να τύχει σθεναρής αντίστασης, και η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι ήπια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου