Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Υποτονική Εκθεση με περιορισμένες τις παρουσίες (και τα ξενύχτια)



Ισως το μοναδικό κοινό στοιχείο με την περσινή ΔΕΘ να είναι φέτος η εικόνα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Γιατί από όποια πλευρά και να συγκρίνει κανείς την 76η με τη φετινή 77η ΔΕΘ δεν θα βρει και πολλά κοινά σημεία.

Και φυσικά δεν εννοούμε μόνο την αλλαγή στην εικόνα της κυβέρνησης, όπου αντί του ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ υπάρχει η τρικομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Για πρώτη φορά το πρόγραμμα για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν τόσο περιορισμένο. Ο Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο να
πραγματοποιήσει το Σάββατο το πρωί ολιγόωρη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με μια σύντομη ομιλία που θα έκανε σε χώρο της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα αποχωρούσε.

Το ίδιο περιορισμένο ήταν και το μέγεθος της κυβερνητικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη. Παλιά το τριήμερο των εγκαινίων τα ξενοδοχεία της πόλης ξεχείλιζαν από κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες, φέτος μέχρι στιγμής είδαμε μόνο τρεις. Την Πέμπτη επισκέφτηκε την πόλη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν εδώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που είχε επαφές με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, ενώ από την Παρασκευή περιόδευσε στην πόλη και ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ολοι σκόπευαν να είχαν αναχωρήσει από την πόλη μέχρι χθες το απόγευμα. Ούτε ξενύχτια το Σάββατο, ούτε βραδινές έξοδοι, ούτε γλέντια...

Παρ' όλα αυτά, αν και το πρόγραμμα της πρωθυπουργικής παρουσίας είναι σαφώς περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν, πολλές γκρίνιες στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν ακούστηκαν. Ισως και γιατί η πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών να εκτίμησε ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα τα πολλά πρωθυπουργικά λόγια είναι φτώχεια.

Σήμερα το πρωινό ανήκει στον Ευάγγελο Βενιζέλο που θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εκθεσιακών φορέων και θα έχει συζητήσεις με νέους επιχειρηματίες, αλλά και κάποιους φορείς της πόλης. Χωρίς, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Στο πράσινο στρατόπεδο η αμηχανία ήταν τις τελευταίες ημέρες έντονη, λόγω της σύντομης παρουσίας του προέδρου ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, που είναι και η έδρα του. Γι' αυτό και έγιναν πολλές προσπάθειες για να εμπλουτισθεί το πρόγραμμά του, έτσι ώστε να μη φαίνεται φτωχό.

Κατά τα λοιπά, φέτος συνέβη το εξής πρωτοφανές: Η Εκθεση να ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της και οι διοργανωτές να μη γνωρίζουν πότε θα ανέβουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Θεσσαλονίκη! Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε οριστικοποιηθεί η άνοδος στη Θεσσαλονίκη ούτε του Φώτη Κουβέλη (υπήρχαν εσωκομματικές διαφωνίες για το στυλ που θα πρέπει να έχει η επίσκεψη) ούτε της Αλέκας Παπαρήγα (που πάντως θα ανέβαινε χθες για τις διαδηλώσεις) ούτε του Νίκου Μιχαλολιάκου ούτε του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μεγάλη αμηχανία...

Οι μόνες ημερομηνίες που έχουν κλείσει είναι οι επισκέψεις του Πάνου Καμμένου, που θα βρίσκεται εδώ την Τρίτη και την Τετάρτη και του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν προγραμματισμένο να είναι παρών στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και θα ανέβει ξανά στην πόλη από την Παρασκευή το απόγευμα.


«Π. Μελάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου