Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ αποσύρρουν διπλωμάτες από Τυνησία και Σουδάν Διαδηλώσεις έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα

Δεκάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, για να διαμαρτυρηθούν για το «βλάσφημο» φιλμ για τον Μωάμεθ, φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», χωρίς πάντως να σημειωθούν επεισόδια. Ωστόσο υπό τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης στον μουσουλμανικό κόσμο οι ΗΠΑ διέταξαν την εκκένωση των πρεσβειών τους στην Τυνησία και στο Σουδάν από όλο το «μη απαραίτητο προσωπικό».

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες στην Τυνησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράλληλα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδέψουν στην
Τυνησία, ενώ επεσήμανε πως και στο Σουδάν, παρά τις όποιες προσπάθειες της τοπικής κυβέρνησης «να περιορίσει τη δράση τρομοκρατικών οργανώσων», επικίνδυνες ομάδες παραμένουν και απειλούν να χτυπήσουν κάθε δυτικό στόχο.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Σουδάν και της Τυνησίας δέχτηκαν επιθέσεις τα τελευταία 24ωρα. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Η κυβέρνηση του Σουδάν μάλιστα αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο αμερικανών πεζοναυτών στη χώρα για να προστατευθεί η πρεσβεία στο Χαρτούμ.

«Ανεπιθύμητους» χαρακτήρισε τους αμερικανούς πεζοναύτες που εδρεύουν στην Υεμένη το κοινοβούλιο της χώρας, με ανακοίνωσή του την Κυριακή το πρωί.

Στην Αγκυρα, δύο παράλληλες διαδηλώσεις έγιναν με επίκεντρο την αμερικανική πρεσβεία. Η μία έξω από το κτίριο όπου δεκάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν καίγοντας αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ με αφορμή την αμφιλεγόμενη ταινία για τον Μωάμεθ.

Μια δεύτερη συγκέντρωση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, διοργανώθηκε από μέλη του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Συρία. Και οι δύο διαδηλώσεις έληξαν ειρηνικά.

Η Γερμανία κάλεσε κάποιους από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία της στο Σουδάν να εγκαταλείψουν τη χώρα και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στην διπλωματική της αποστολή στο Χαρτούμ ύστερα από την επίθεση που δέχτηκε την Παρασκευή από
διαδηλωτές διαμαρτυρόμενους για την αμερικανική ταινία που φέρεται να προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ.

Περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή κατά της ταινίας έξω από την πρεσβεία και στη συνέχεια εισέβαλαν στο κτίριο και ύψωσαν μια ισλαμική σημαία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έσπασαν τζάμια, κάμερες κλειστού κυκλώματος και έπιπλα μέσα στους χώρους της γερμανικής πρεσβείας και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά.

 Πάντως, είναι άγνωστο γιατί επιλέχτηκε ως στόχος των διαδηλωτών η γερμανική πρεσβεία καθώς η επίμαχη ταινία είναι αμερικανική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου