Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορίες απίστευτης φοροδιαφυγής...

Την εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα «όχι μόνο να βγάλετε τους φοροφυγάδες με τις Ferrari στη σέντρα αλλά και να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί» εκτελούν πλέον με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων από 120 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια είτε δεν δήλωσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ στην Εφορία είτε εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι περιπτώσεις αυτές είναι χαρακτηριστικές, καθώς αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα για πολλά χρόνια υπήρχε ένα καθεστώς ατιμωρησίας. Το «ΘΕΜΑ» σήμερα αποκαλύπτει τις πιο σημαντικές περιπτώσεις από αυτές που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ. Xαρακτηριστικές είναι οι εξής:
  1. Ο αγρότης με την κόκκινη Ferrari. O Χ.Γ. διαθέτει ένα ελαιοτριβείο στη Λιβαδειά και, καθότι πολύτεκνος, το κράτος του χορήγησε άδεια να αγοράσει μια Ferrari (4.500 cc) χωρίς δασμούς, η οποία όμως (τι ατυxία!) έχει μόνο δύο θέσεις. Ο αγρότης αυτός δήλωνε τα τελευταία χρόνια περίπου 19.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Ομως ο έλεγχος απεκάλυψε λογαριασμούς άνω των 10 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το πραγματικό του επάγγελμα είναι τοκογλύφος. Οι λογαριασμοί έχουν δεσμευτεί, όπως επίσης και το πολυτελές αυτοκίνητο.
  2. Ο ιερέας. Διατηρούσε λογαριασμό με καταθέσεις ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχε δηλώσει ο ίδιος με τη σύζυγό του στην Εφορία. O ιερέας, για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δέχτηκε αμέσως να συμβιβαστεί. Ετσι, πλήρωσε στην Εφορία μετρητοίς το ποσό των 531.000 ευρώ για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό. 
  3. Η άνεργη. Η M.T. από τη Σαλαμίνα εμφανίζεται -χωρίς εισόδημα- να έχει καταθέσεις ύψους 290.000 ευρώ μέσα σε μία διετία.
  4. Οι ξενοδόχοι. Τριών ξενοδοχείων στο Μασταχάρι της Κω και στη Ρόδο οι ιδιοκτήτες έχουν συλληφθεί για την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Μάλιστα, ο Ροδίτης επιχειρηματίας είναι από τα πιο τρανταχτά ονόματα όχι μόνο στο νησί αλλά και στην Αθήνα. Πρόκειται για τους Τ.Α., Γ.Μ. και Α.Τ.
  5. Ο επιχειρηματίας. Σε έλεγχο που έκαναν οι ελεγκτικές αρχές στον επιχειρηματία Α.Σ. στη Γλυφάδα διαπιστώθηκε ότι έκοβε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Το ΣΔΟΕ του κατάσχεσε από το χρηματοκιβώτιο μετοχές του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου. 
  6. Ο δικηγόρος. Νομικός της Ε.Ε. απέκρυψε εισοδήματα πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Η Εφορία δέσμευσε 1,5 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς του. 
  7. Ο πανεπιστημιακός γιατρός. Ο Ν.Μ. από την Aθήνα την τετραετία 2006-2009 είχε δηλώσει εισοδήματα ύψους 1.091.544 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του το ΣΔOE βρήκε 2.868.763 ευρώ και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 1.777.219 ευρώ.
  8. Eταιρεία εμπορίας φαρμάκων. Δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ο τραπεζικός λογαριασμός της είχε αδήλωτες συναλλαγές ύψους 29,122 εκατ. ευρώ στη διετία 2008-2009. Οχι μόνο δεσμεύτηκε ο λογαριασμός της αλλά το Σώμα επέβαλε και πρόστιμο-μαμούθ ύψους 58,24 εκατ. ευρώ.
  9. Eταιρεία με φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα. Εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει 51 φορολογικά στοιχεία αξίας 16 εκατ. ευρώ. Tα χρήματα βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας και δεσμεύτηκαν.
  10. Eταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες χρυσού. H συγκεκριμένη εταιρεία στην οδό Φιλελλήνων στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να έχει κόψει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσού, απέκρυψε από την Εφορία έσοδα ύψους 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της. Το ΣΔΟΕ της επέβαλε πρόστιμο ισόποσο με τις τραπεζικές καταθέσεις και προχώρησε στην κατάσχεση των χρημάτων.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου