Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακάλυψε (ξαφνικά) τα... ισοδύναμα η αδίστακτη παρέα του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Σαχνινίδη



Το κρέας ψάρι «βαφτίζουν» στο ΠΑΣΟΚ για να πείσουν ότι τα «ισοδύναμα» μέτρα που «ανακάλυψαν» τώρα και προτείνουν αυτοί είναι καλύτερα από αυτά της κυβέρνησης που στηρίζουν.

Αν κάποιος όμως διαβάσει τις προτάσεις τους, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνουν κλιμακωτές μειώσεις 3%-8% των συντάξεων και μείωση των δώρων (και εδώ κλιμακωτά) ως 50% των συνταξιούχων! Παράλληλα υιοθετούν την αύξηση των ατομικών εισφορών στους κλάδους εφάπαξ βοηθήματος, αντί της υπερβολικής μείωσης της καταβολής των εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι διαφωνούν μόνο στην... υπερβολική μείωση των εφάπαξ. Δηλαδή, αφού πρώτα οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και προκάλεσαν ανείπωτο πόνο στους Ελληνες λαμβάνοντας τα πιο
σκληρά μέτρα της Μεταπολίτευσης, σηκώνουν δήθεν «μπαϊράκι» λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των αρχηγών αύριο, Κυριακή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έθεσε εκ νέου χθες θέμα συντονισμού της κυβέρνησης, ζητώντας απευθείας επικοινωνία των κυβερνητικών εταίρων και «πολιτική κουλτούρα συνεργασίας». Κατεβάζοντας τους τόνους (τουλάχιστον ως τη Σύνοδο Κορυφής) διαβεβαίωσε πάντως (Βήμα FM) ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση» και ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας.

Σε μια επιστολή με τρία «όχι» και έξι προτάσεις προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι κύριοι Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης και Χ. Πρωτόπαπας, που είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη να βρουν «ισοδύναμα» μέτρα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να προκαταλάβουν τώρα τις αυριανές αποφάσεις.

Επιμένοντας στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, θεωρούν ότι «η παράταση θα επιβεβαιωθεί από τους εταίρους μας το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18/10/2012».

Στο ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις προτεινόμενες μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, που φτάνουν το 14%, και ξεχνώντας τις δικές τους οριζόντιες περικοπές επί δικαίους και αδίκους ως κυβέρνηση. Διαφωνούν ακόμα με τα προτεινόμενα μέτρα για αναπήρους, όπου κάποια επιδόματα μπορεί να μειωθούν ως και 40%. Παρατηρούν, τέλος, ότι η τρόικα έχει υποεκτιμήσει τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, υπονοώντας ότι από ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις (ειδική εισφορά του ΟΑΕΕ) προκύπτουν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία και καλούν την κυβέρνηση να αφαιρέσει από το συνολικό πακέτο μέτρων. Κοινωνικά ευαίσθητοι, αίφνης, προτείνουν ακόμα να αφαιρεθεί η πρόβλεψη για μείωση των επιδομάτων αναπηρίας, να μην περικοπούν τα δώρα δημοσίων υπαλλήλων και να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων για αύξηση των ατομικών εισφορών στους κλάδους εφάπαξ βοηθήματος, αντί της μείωσης στην καταβολή των εφάπαξ. Δεν παραλείπουν, τέλος, να ζητήσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στις περικοπές των ΟΤΑ.

Τα «ισοδύναμα μέτρα» που δημοσιοποίησε μόνη η Ιπποκράτους συμφωνήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Ευ. Βενιζέλο την Πέμπτη και έφτασαν στα χέρια του Γ. Στουρνάρα το πρωί της Παρασκευής, όταν απασφάλιζαν στα ΜΜΕ στελέχη της Ιπποκράτους «διαφημίζοντάς» τα. Εκτιμάται άλλωστε ότι το ποσόν που θα εξοικονομούνταν από τα μέτρα στα οποία διαφωνούν είναι 1,5 δισ., όσα δηλαδή ζητούν να αφαιρεθούν από το πακέτο, εκτιμώντας ότι προκύπτουν ως έσοδα από ψηφισμένες ρυθμίσεις. Στελέχη της Ιπποκράτους επικοινώνησαν και με εκπροσώπους της ΔΗΜ.ΑΡ. ανταλλάσσοντας απόψεις, δεδομένου ότι είχαν ήδη στα χέρια τους πακέτο ισοδύναμων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ, με το οποίο προσέρχεται στη σύσκεψη αρχηγών ο Φ. Κουβέλης.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου