Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις μισθών ζητά η τρόικα, για να κλείσουν τα μέτρα


Στο ύψος των 2,178 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ενστάσεις της τρόικας για το πακέτο των μέτρων των περίπου 11,9 δισ. ευρώ. 

Οι ενστάσεις εστιάζονται σε τρεις βασικούς τομείς: 


1. Τις αμυντικές δαπάνες, τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών..


2. Τις αμφισβητήσεις για το πώς θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015


3. τις εισπράξεις από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής


Οι ενστάσεις της τρόικας είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία και στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Καθώς, εάν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών, η δημοσιονομική αυτή «τρύπα» θα πρέπει να καλυφθεί από επιπρόσθετες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι ολοσχερής η περικοπή των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, των δώρων των συνταξιούχων κ.λπ.
Ανεξαρτήτως, πάντως, των ενστάσεων που υπάρχουν για επιμέρους μέτρα, ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες ανέρχεται σε 11,87 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει περικοπές 7,31 δισ. ευρώ σε συντάξεις, μισθούς υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, προνοιακά επιδόματα και φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ προβλέπονται και δραστικές μειώσεις συνολικού ύψους 4,56 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Εθνικής 'Αμυνας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΚΟ και των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων.
 
Τα βασικότερα μέτρα αφορούν:
- Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος.
- Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 10% για όλους τους συνταξιούχους, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
- Πρόσθετες μειώσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονταν στα «ειδικά μισθολόγια».
- Μειώσεις 22%- 35% στα εφάπαξ.
- Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης, ο οποίος απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.
- «Ψαλίδι» 940 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα.
- Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, που φθάνουν συνολικά στα 1,32 δισ. ευρώ, για περίπου 700.000 πολιτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, καθώς επίσης και για περίπου 60.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Ενώ, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου εφέτος, και θα αφαιρέσουν μικτά εισοδήματα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ και συνολικά καθαρά 410 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου