Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν ο υπουργός και γαμπρός μεγαλοξενοδόχου, "σκότωνε" στην κυριολεξία επενδύσεις που ήταν ανταγωνιστικές στον πεθερό, διαβάστε τι έκαναν οι Τούρκοι

«Η Ελλάδα είναι για διακοπές, όχι για μπίζνες»!
Φίλος επιχειρηματίας μού τηλεφώνησε χθες το πρωί προβληματισμένος. Αρτι αφιχθείς από την Αλικαρνασσό (Μποντρούμ), εντυπωσιάστηκε με τον ρυθμό αλλά και με τον τρόπο ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας στην «Τουρκική Ριβιέρα», σύμφωνα με την ανά τον κόσμο καμπάνια των γειτόνων.
Περί τίνος πρόκειται;
Στα βόρεια της Αλικαρνασσού, όπου το Τουρκμπουκιού, σε άγονες και βραχώδεις ακτές, αναπτύσσονται μία σειρά από τουριστικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν πολυτελείς τουριστικές κατοικίες, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, μικρές μαρίνες ακόμη και τεχνητές πλαζ, κουβαλώντας άμμο από το Ντουμπάι!
Τελευταία επένδυση το Mandarin Oriental, σε μία περιοχή 600 στρεμμάτων. Το θέρετρο, που θα ολοκληρωθεί το 2014, περιλαμβάνει 82 πολυτελή δωμάτια και 20 σουίτες, έξι εστιατόρια και μπαρ καθώς και μία σειρά από εγκαταστάσεις αναψυχής συμπεριλαμβανομένων ενός spa και ενός beach club. Ακόμη περιλαμβάνει 214 πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την εναρμόνιση των εγκαταστάσεων με το περιβάλλον και θα φυτευτούν περί τα 100.000 δένδρα. Η επένδυση, ύψους 600 εκατ. ευρώ, γίνεται από τον όμιλο Astas και το μάνατζμεντ από τον όμιλο Mandarin Οriental, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, στοχεύοντας στην αστείρευτη κινεζική αγορά.
«Για δες» μου είπε, «πως οι Τούρκοι αναπτύσσουν τα παράλια και τον τουρισμό τους και αυξάνουν επισκέπτες και έσοδα». Ποιο είναι το μυστικό τους; «Επιλέγουν τις προς ανάπτυξη περιοχές, τις απαλλάσσουν από βάρη, εξασφαλίζουν ακλόνητες περιβαλλοντικές μελέτες και τις παραχωρούν καθαρές στους υποψήφιους επενδυτές, χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα και κινδύνους δικαστικών περιπλοκών». Εως εδώ ο συνομιλητής μου ήταν ενθουσιασμένος. «Ρώτησα», μου είπε, «ανθρώπους από τον όμιλο των επενδυτών γιατί δεν απευθύνονται και στην Ελλάδα, που έχει πλήθος ακτών για να επενδύσουν. Την απάντηση που μου έδωσαν, σε παρακαλώ γράψε την για να τη διαβάσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Τουρισμού», πρόσθεσε σοβαρά προβληματισμένος: «Η Ελλάδα είναι για διακοπές, όχι για μπίζνες»!
Δ.Ε.
Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου