Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σε αναζήτηση του «γαλάζιου ηρεμιστικού»



Πιθανόν μόνο ο Αμερικανός διάσημος ψυχίατρος Ιρβιν Γιάλομ θα μπορούσε να καθίσει στο «ντιβάνι» της Συγγρού και να κάνει ψυχοθεραπεία σε βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. που βρίσκονται στα κάγκελα με αφορμή τα μέτρα που βρίσκονται εν αναμονή.

Σίγουρα πάντως οι Μανώλης Κεφαλογιάννης και Θανάσης Μπούρας, που είχαν αναλάβει τον ρόλο του... ψυχοθεραπευτή, όπως και η τρόικα των υπουργών (Σταϊκούρας, Βρούτσης και Χατζηδάκης), αντί να ηρεμήσουν τα μέλη της «γαλάζιας ομαδικής συνεδρίας», μάλλον δημιούργησαν περισσότερους προβληματισμούς και ανησυχίες.

Οι επτά ώρες της συνεδρίασης, αλλά και τα επεισόδια που προηγήθησαν με τους προπηλακισμούς
των Κώστα Τζαβάρα, Αδωνι Γεωργιάδη και Ντόρας Μπακογιάννη, που οδήγησαν στη διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ και γραμματέα της ΓΣΕΕ Νίκου Κιουτσούκη, ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Ηδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ενημερώθηκε για όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, θα επιχειρήσει να αποφύγει το σοκ που υπέστη η Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του Μνημονίου 2 με την καταψήφισή του από 21 βουλευτές.

Η πρώτη εισήγηση που έχει δεχτεί είναι να ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με βουλευτές, τους οποίους θα καλεί είτε στο Μαξίμου είτε στο γραφείο του στη Βουλή. Η δεύτερη, να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προτού πάνε τα μέτρα στη Βουλή, ώστε εκεί πλέον, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, να γίνει ενημέρωση και να μιλήσουν όλοι.

Είναι πολύ πιθανόν ο κ. Σαμαράς να κάνει και τις δύο κινήσεις, ώστε πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να έχουν πειστεί οι διαφωνούντες.

Το κλίμα πάντως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι βαρύ, καθώς, αν και οι περισσότεροι βουλευτές ήταν στη συνεδρίαση, μίλησαν λιγότεροι από το ένα τρίτο και από αυτούς οι πιο... επίφοβοι φρόντισαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους και τα στόματά τους.

Οι υπουργοί έγιναν κόκκινο πανί για τους περισσότερους από τους ομιλητές, ενώ εκείνος που βρέθηκε πιο πολύ απ’ όλους στο στόχαστρο ήταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Η φράση του περί σοβιέτ στα... εργασιακά έκανε αρκετούς να κοκκινίσουν. Δύσκολες ώρες πέρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ στα πιο μαλακά πήγαν τον Κωστή Χατζηδάκη. Ολοι βέβαια τα είχαν με τον Κώστα Τζαβάρα, που με τις δηλώσεις του προκάλεσε την έκρηξη των συνδικαλιστών, αλλά και με όσα έλεγε, μια και κάποιοι του χρέωναν ότι άλλα υποστήριζε μέχρι να υπουργοποιηθεί.

Τα γενικόλογα επιχειρήματα και οι ηρωικές φράσεις περί «καυτής πατάτας» και «πικρού ποτηριού» που πρέπει να το πιούμε δεν έπεισαν και πολλούς από τους βουλευτές, που ζουν με τον... εφιάλτη της αντιμετώπισης των πολιτών, όταν ανακοινωθούν τα μέτρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν ξεχνούν τι πέρασαν οι συνάδελφοί τους (πρώην οι περισσότεροι) του ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζαν τα Μνημόνια και μετά δεν τολμούσαν να εμφανιστούν πουθενά.

Αυτό πάντως που έγινε σαφές στο Μαξίμου ήταν ότι μπορεί να πιστεύουν ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν και δεν θα υπάρχουν απώλειες ή, αν θα υπάρξουν, δεν θα δημιουργηθεί μείζον ζήτημα, η αλήθεια όμως όπως διαμορφώνεται μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την τελική τους στάση την ώρα της ψηφοφορίας. Ο προβληματισμός μεγαλώνει ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ν.Δ. θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. θα αφήσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό επιβαρύνει τα πράγματα, μια και, αν αρχίσουν κάποιοι να καταψηφίζουν, οι βουλευτές (που ήδη δηλώνουν ανακυκλώσιμοι) της ίδιας εκλογικής περιφέρειας τι θα κάνουν, αναρωτιούνται στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Στην κυβέρνηση τώρα σκέφτονται να τα περάσουν όλα σε ένα άρθρο για να αποφύγουν διαφοροποιήσεις και καταψηφίσεις συγκεκριμένων μέτρων. Οι τρεις αρχηγοί (που ενδέχεται να συναντηθούν και σήμερα) έχουν μπροστά τους 10 ημέρες για να «κλειδώσουν» τα μέτρα και να γράψει η τρόικα την έκθεσή της. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν επί της ουσίας...

Σκληρά λόγια και πυρ ομαδόν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ενδεικτικά καταγράφουμε μερικά από όσα ακούστηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συγγρού και προκάλεσαν πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Ν. Κακλαμάνης: «Ακουσα με στενοχώρια ότι συζητάτε το απαράδεκτο e-mail. Αρα, κύριε υπουργέ, συζητάτε και την κατάργηση του πενθημέρου. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και δεν καταπίνεται» είπε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ άφησε και αιχμές στο οικονομικό επιτελείο, όταν ανέφερε: «Περίμενα να μας πείτε ποια είναι τα 5,5 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεστε και ποια τα 6,5 που συμφωνήσατε». Και στο τέλος είπε: «Φεύγω περισσότερο ανήσυχος».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Είχαμε τάξει πολλά, απ’ ό,τι φαίνεται, προεκλογικά» είπε και ζήτησε να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στους υπό συγχώνευση οργανισμούς.

Δ. Κυριαζίδης: «Πρέπει να ψηφίσουμε» είπε ο άλλοτε συνδικαλιστής των αστυνομικών και νυν βουλευτής Δράμας, που μίλησε για την ανάγκη να δοθεί ανάσα στην κυβέρνηση.

Π. Σιούφας: Επιθετικός έναντι του κ. Βρούτση ήταν ο βουλευτής Καρδίτσας, λέγοντας: «Τι δουλειά έχει η τρόικα στην ιδιωτική αγορά εργασίας; Πρέπει να είστε άτεγκτος».

Ηλ. Βλαχογιάννης: Εθεσε ζήτημα να στηριχθεί η Αστυνομία, μιλώντας για ηθικό χρέος να μην υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές των αστυνομικών.

Ασημίνα Σκόνδρα: «Κάνουμε το μαύρο άσπρο» είπε με ειλικρίνεια η νεοεκλεγείσα βουλευτής Καρδίτσας και σημείωσε: «Αλλα λέγαμε και άλλα κάνουμε».

Κ. Κοντογεώργος: «Ξέρουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι, αλλά θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ελπίδα, αφού πρόκειται να θυσιαστούμε». Επίσης έθεσε το θέμα της προεκλογικής δέσμευσης του κ. Σαμαρά για την εξεταστική για το Μνημόνιο, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία.

Γ. Στύλιος:«Δώστε μας ηθικό. Δεν έχουμε ηθικό».

Ανδρ. Κουτσούμπας: «Είμαστε αναλώσιμοι και ανακυκλώσιμα υλικά».

Ιορδ. Τζαμτζής: «Διεκδικώ την αξιοπρέπεια» τόνισε ο βουλευτής Πέλλας και απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα είπε: «Τελικά θα μας πεις, ρε Χρήστο, πόσα ευρώ θα κόψουμε από τους αγρότες;» Εθεσε θέμα για τις κλειστές πόρτες των υπουργών με τη φράση «θ’ αρχίσω να βρίζω σε λίγο».

Θ. Σολδάτος: Ο βουλευτής Λευκάδος σημείωσε ότι για να περάσουν τα μέτρα στην κοινωνία πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη.

Ν. Σταυρογιάννης: Ο βουλευτής Φθιώτιδας έθεσε το θέμα της κοινωνικής στήριξης για τα μέτρα και μίλησε για δικαιοσύνη.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου