Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αιματηρές διαδηλώσεις για την αντιισλαμική ταινία



Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την ταινία που προσβάλλει το Ισλάμ και γυρίστηκε στις ΗΠΑ. Στην Τυνησία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή του αφότου διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της χώρας Τύνιδα, άλλα τρία άτομα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ, ενώ από νωρίτερα είχε γνωστό πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Λίβανο και άλλος ένας στο Κάιρο. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Υεμένη.
Στην Τυνησία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 28 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με το Reuters, διαδηλωτές σκαρφάλωσαν τα τείχη της πρεσβείας, έσπασαν τζάμια και έβαλαν φωτιά σε δέντρα, φωνάζοντας «Ομπάμα, ομπάμα, είμαστε όλοι Οσάμα» αναφερόμενοι στον πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, που έπεσε νεκρός από αμερικανικά πυρά.
Πυκνός καπνός υψωνόταν από το σύμπλεγμα της πρεσβείας. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αμερικανικό σχολείο στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, το οποίο σήμερα είναι κλειστό.
Στο Σουδάν, εκατοντάδες εισέβαλαν στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία της Γερμανίας στο Χαρτούμ, έσπασαν τζάμια και κατέβασαν τη γερμανική σημαία, υψώνοντας ισλαμική στη θέση της. Στο στόχαστρο βρέθηκε λίγο αργότερα και η βρετανική πρεσβεία, χωρίς όμως να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές.
Νωρίτερα, η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων προκειμένου να αποτρέψει περίπου 5.000 διαδηλωτές από το να εισβάλουν στη γερμανική και την αμερικανική πρεσβεία, που στεγάζονται σε διπλανά κτήρια στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Τελικά, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.
Στην Τρίπολη στο βόρειο Λίβανο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις και 25 τραυματίστηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές. Νωρίτερα, ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε ένα εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδας Kentucky Fried Chicken, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και συνθήματα κατά της επίσκεψης του Πάπα, ο οποίος βρίσκεται στη Βηρυτό.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι κάποιοι στο πλήθος φώναζαν «Δεν θέλουμε τον Πάπα» και «Όχι άλλες προσβολές (εναντίον του Ισλάμ)», την ώρα που επικρατεί αναβρασμός στο μουσουλμανικό κόσμο λόγω αντιισλαμικής ταινίας.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές συνεχίστηκαν σήμερα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, οι οποίες έχουν αναλάβει να αποκλείσουν τις προσβάσεις στην αμερικανική διπλωματική αποστολή και απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, 35χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν απευθύνει κάλεσμα για διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο.
Αργότερα, Βεδουίνοι επιτέθηκαν σήμερα στο στρατόπεδο της πολυεθνικής δύναμης των παρατηρητών στο Σινά, σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο. Οι Βεδουίνοι διείσδυσαν στο στρατόπεδο και έκαψαν ένα πύργο παρατήρησης που βρισκόταν στο εσωτερικό χώρο. Συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνέχεια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Κολομβιανών και ενός Αιγυπτίου, είπε ο αξιωματούχος.
Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στην Ινδία, όταν μουσουλμάνοι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο αμερικανικό προξενείο της πόλης Τσενάι. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό, οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και έσπασαν τα παράθυρα του προξενείου, ενώ προσπάθησαν να καταστρέψουν τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και να αναρριχηθούν στον τοίχο της περίφραξης. Στη συνέχεια διαλύθηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι και προχώρησαν στη σύλληψη 86 ατόμων.
Στο Πακιστάν το ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ ε-Ισλάμι και η ριζοσπαστική οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα οργάνωσαν διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Στους δρόμους βγηκαν και Νιγηριανοί στην πόλη Τζος, όπου ο στρατός πυροβόλησε στο αέρα για να διαλύσει μια ομάδα ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά της αντιισλαμικής ταινίας κοντά σε τέμενος της πόλης. Οι στρατιωτικοί «αναγκάστηκαν να ρίξουν πυρά στον αέρα, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Σαλίχου Μουστάφα προσθέτοντας οι διαδηλωτές έφταναν τις μερικές εκατοντάδες και κρατούσαν «πανό τα οποία κατήγγειλαν τις ΗΠΑ».
Διαδηλώσεις για την αντιισλαμική ταινία πραγματοποιήθηκαν και στην Υεμένη, το Ιράκ, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Κασμίρ, το Κατάρ, το Αφγανιστάν, τα παλαστινιακά εδάφη, την Ιορδανία.
Και στο Λονδίνο όμως 150 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία και έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες για να διαμαρτυρηθούν για την ταινία. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους υποστηρικτές απαγορευμένων ισλαμικών ομάδων στη Βρετανία, συγκεντρώθηκαν χωρίς βία μπροστά στο κεντρικό τέμενος του Λονδίνου στο Ρίτζεντς Πάρκ, πριν μεταβούν στην αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται δυτικά του πάρκου. Κράδαιναν μάλιστα πανό που έγραφαν: «Το Ισλάμ θα καταστρέψει το ψεύδος».
Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονταν σήμερα οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε μουσουλμανικές χώρες. Εγκύκλιος που εξέδωσαν το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος βίας ενδέχεται να αυξηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καθώς η ταινία συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή».
Στην Υεμένη έφτασε διμοιρία αμερικανών πεζοναυτών για την ενίσχυση της ασφάλειας στην πρεσβεία, μετά τη χθεσινή εισβολή διαδηλωτών στο έδαφός της.
Την ίδια ώρα, ήρθη η απαγόρευση πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, που είχε επιβληθεί από χθες τη νύχτα για λόγους ασφαλείας, μετά την επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην πόλη.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ απομάκρυνε το ξένο προσωπικό του που βρίσκεται στη Βεγγάζη της Λιβύης για λόγους ασφαλείας μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το γραφείο του ΟΗΕ στη Βεγγάζη θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με το τοπικό προσωπικό με την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας.
Στην Ουάσινγκτον, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από όλες τις διπλωματικές αποστολές τους, κυρίως στο Σουδάν και την Τυνησία. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και εργαζόμαστε με το προσωπικό μας και τις διπλωματικές μας υπηρεσίες, καθώς και με τις κυβερνήσεις υποδοχής για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των αποστολών μας και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των βίαιων διαδηλώσεων» ανέφερε.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον ιστότοπο YouTube να εξετάσει το περιεχόμενο της αντιισλαμικής ταινίας ώστε να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει τους όρους χρήσης του ιστότοπου.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είχε εκτιμήσει ότι η προβολή της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» (Innocence of Muslims) δεν μπορεί να απαγορευθεί από την αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας του πρώτου άρθρου του αμερικανικού Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης. «Η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, ακόμη και όταν πρόκειται για προσβλητικό λόγο, αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας μας» είχε πει χαρακτηριστικά ο Κάρνεϊ.
«Όμως παρόλα αυτά μπορούμε να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε αυτό που θεωρούμε προσβλητικό. Και έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου