Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΛΛΑ... Τρόικα: Ικανοποιητική η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Τρόικα: Ικανοποιητική η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Οι συζητήσεις της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές με αντικείμενο την αξιολόγηση του προγράμματος θα σημειώσουν σύντομη διακοπή για να συνεχιστούν σε μια εβδομάδα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα και στην οποία οι μέχρι τώρα συζητήσεις χαρακτηρίζονται παραγωγικές η δε πρόοδος ικανοποιητική.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής σύσκεψης με τον Γιάννη Στουρνάρα, και θέλοντας να διασκεδάσουν τις προηγηθείσες πληροφορίες περί εσπευσμένης αναχώρησής τους, οι εκπρόσωποι των πιστωτών υπογραμμίζουν ότι η αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Ελλάδα σε περίπου μια εβδομάδα, ενώ στη διάρκεια αυτού του
διαστήματος, εμπειρογνώμονες θα παραμείνουν στην Αθήνα για περαιτέρω τεχνική επεξεργασία ενώ οι επαφές με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν επίσης από τις έδρες των τριών οργανισμών.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία της τρόικας είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος. Η αντιπροσωπεία προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων σύντομα στην Αθήνα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί μιας δέσμης οικονομικών πολιτικών, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταλήγει η ανακοίνωση της τρόικας.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, πρόοδος έχει μεν σημειωθεί, παραμένουν όμως ακόμη «κομμάτια που είναι προς διερεύνηση και διευκρίνιση».
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι το ποσό των μέτρων είναι 11,5 δισ. από την πλευρά των δαπανών και 2 δισ. απο την πλευρά των εσόδων, τονίζοντας ότι σε αμφότερα τα σκέλη υπάρχουν ακόμη θέματα προς διερεύνηση.
Επέμεναν μάλιστα ότι το χρονοδιάγραμμα και οι κρίσιμες ημερομηνίες της 8ης και της 18ης Οκτωβρίου (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής) δεν έχουν αλλάξει, ενώ η βούληση της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να υπάρξει προτού επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα παραμένει στην Ελλάδα κα θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, έτσι ώστε όταν επανέλθουν οι επικεφαλής τα μέτρα να έχουν κλείσει.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν έχει τεθεί θέμα για την εκταμίευση της δόσης.
Στο τραπέζι και «ρήτρα απόκλισης»
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, με τους επικεφαλής της τρόικας συζητείται πρόταση να ληφθούν ισόποσα μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα) για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.
Τα μέτρα αυτά θα αναγκαστεί να αποφασίσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2014.
Πρόκειται για το «σχέδιο Β» ή τη «ρήτρα απόκλισης», που συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη συμφωνία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων, ώστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο.
Το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι η τρόικα εξακολουθεί να έχει ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου